Тріумф одного дня

16.03.2011
Тріумф одного дня

Керівництво області вшанувало річницю Карпатської України покладанням квітів до пам’ятника президенту Августину Волошину. (Фото з сайту Закарпатської ОДА.)

15 березня 1939 року в Хусті перший законодавчий орган влади на теренах Закарпаття, сойм, проголосив утворення маленької за територією, але великої духом держави — Карпатської України. Прийнята соймом Конституція Карпатської України визначила державний устрій — президентську республіку, державну мову — українську, синьо–жовтий державний стяг та національний гімн «Ще не вмерла Україна». Гербом обрали щит із червоним ведмедем на срібному півполі, синіми й золотими смугами та тризубом під хрестом. «Проголошення Карпатської України стало проявом високої свідомості закарпатців, справжнім тріумфом національно–визвольної боротьби синів і дочок Срібної Землі, сприяло розвитку національної самосвідомості всього українського народу», — зазначили у спільній заяві з нагоди річниці голови Закарпатської облдержадміністрації Олександр Ледида та облради Іван Балога.

«Ще минулої п’ятниці в обласній бібліотеці відкрилася фотовиставка, присвячена річниці. Також днями презентували другий том книжки «Карпатська Україна. Документи і матеріали. Хроніка подій. Персоналії»; пройшла тематична виставка спецвидання поштових марок», — розповіли «УМ» в управлінні інформації та звязків із громадськістю Закарпатської ОДА. Вчора ж пп. Ледида й Балога, мер Ужгорода Віктор Погорєлов, керівник обласної міліції Віктор Русин та інші закарпатці поклали квіти до пам’ятника президентові Карпатської України Августину Волошину. Закарпатська «Свобода» провела автопробіг та відвідала могили воїнів «Карпатської Січі». Також учора ввечері «свободівці» спільно з Конгресом українських націоналістів влаштували в Ужгороді смолоскипну ходу.

Суверенна Карпатська Україна проіснувала лише кілька днів і була окупована угорськими військами. Відтак рік у рік радість свята національної свідомості затьмарює сум за краянами, полеглими в боях з угорцями. Вчора за участі перших осіб області відбувся традиційний мітинг–реквієм на Красному Полі поблизу Хуста. Вояки «Карпатської Січі» 72 роки тому вели бої проти угорських частин, а на півночі — обороняли закарпатську землю від вторгнення польських підрозділів. Пізно ввечері 16 березня 1939–го угорці за підтримки літаків, танків та важких гармат таки взяли Хуст. До кінця березня вся територія Закарпаття була окупована.