Війна за «чорне золото»

03.03.2011

Громадянська війна в Лівії набирає обертів. Військові сили, які підтримують лідера Лівійської Джамахірії Муаммара Каддафі, вирушили в наступ на міста, раніше захоплені повстанцями. Зокрема, їм вдалося відбити портове місто Марса–ель–Брега, розташоване за 200 кілометрів на захід від «революційної столиці» — Бенгазі. За інформацією телеканалу «Аль–Арабія», в сутичках загинуло щонайменше 14 людей.

Попри те що в Марса–ель–Брега мешкає всього лише близько 10 тисяч людей, це місто є дуже важливим для Лівії як одна з головних ланок нафтоекспортного ланцюжка: саме з його порту відходить чимало танкерів із видобутим у Джамахірії «чорним золотом».

 

ЄС і НАТО вагаються...

Нестабільна ситуація в країні, яка є важливим нафтовим експортером, неабияк турбує увесь світ. Днями президент Венесуели Уго Чавес, який уже пропонував «другу Каддафі» політичний притулок на випадок потреби, заявив, що «США готують інтервенцію до Північної Африки, щоб перебрати контроль над багатими резервами нафти».

Репліки екстравагантного соціаліста на Заході вже звикли не сприймати всерйоз, але цього разу дещиця правди у словах Чавеса таки є. Про можливість військової інтервенції до Лівії під час виступу в парламенті промовився й прем’єр–міністр Великої Британії Девід Камерон. Тепер британська преса висловлює побоювання, що в разі вторгнення із заходу Каддафі може задіяти проти власного народу хімічну зброю, яку нібито зберігає у сховищах «десь серед пустелі».

Лівійські повстанці вже звернулися до Британії з проханням задіяти дислоковані на Кіпрі винищувачі типу «Торнадо» для контролю повітряного простору над Лівією. Втім учора Девід Камерон офіційно заявив, що найближчим часом повітряної блокади Лівії з боку Британії не буде, оскільки проти такого кроку висловилися її головні європейські партнери — Франція та Німеччина. 11 березня на вимогу Франції відбудеться надзвичайний саміт лідерів країн–членів Європейського Союзу щодо ситуації в Лівії.

У невизначеному стані перебуває й НАТО. Серед країн–членів блоку немає консенсусу щодо військової інтервенції до Лівії та блокади повітряного простору. «Ми розглядаємо багато можливостей, але ще не ухвалили жодного рішення», — заявив міністр оборони США Роберт Гейтс. А щойно призначений глава МЗС Франції Ален Жупе пояснив, у чому причина сумнівів: «Можлива військова операція може дати результат, протилежний бажаному, особливо в арабському світі».

А США підтягують до берегів Лівії військовий флот та авіацію

Постійний представник США при ООН Сьюзен Райс позавчора за результатами зустрічі президента Барака Обами з Генсеком ООН Пан Кі Муном заявила, що Вашингтон розглядає можливість оголошення всього повітряного простору над Лівією зоною, закритою для польотів лівійської військової авіації. За словами Райс, якщо буде ухвалено таке рішення, авіація США збиватиме бойові літаки та гелікоптери, які здійматимуться у повітря за наказом Каддафі. Водночас Білий дім вважає перед­часним надання військової допомоги силам лівійської опозиції.

Так чи інакше, з минулого понеділка Сполучені Штати почали переміщувати свої військові кораблі та авіацію ближче до Лівії. Учора два десантних кораблі США «Понс» і «Кірсардж», на борту кожного з яких може розміститися до двох тисяч піхотинців, через Суецький канал вийшли із Червоного в Середземне море і взяли курс до берегів вотчини Каддафі. Держсекретар США Хілларі Клінтон пояснила таке передислокування потребою задіяти їх в гуманітарних та рятувальних акціях.

Учора європейські ЗМІ повідомили з посиланням на газету «Пакистан обзервер», що на території Східної Лівії вже перебуває кілька сотень спецназівців і військових фахівців зі США, Великої Британії та Франції. Можливо, їхнім завданням є координація наступу сил опозиції на лівійську столицю Тріполі. За інформацією пакистанської газети, західні інструктори вже створюють військові табори для навчання сил опозиції. Спецназівці ж у разі потреби мають вивести з ладу лівійську систему ППО та протидіяти загонам «Аль–Каїди», яка «під шумок» громадянської війни намагається поширити свої впливи в Лівії.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Усіх українців, які виявили бажання виїхати з Лівії, вже евакуювали. Як повідомив прес–секретар МЗС Олександр Дікусаров, загалом таких виявилося 387 людей. За словами речника зовнішньополітичного відомства України, у період із 23 по 27 лютого було організовано чотири безкоштовні евакуаційні рейси, якими до Києва з Лівії доставили 279 українців та 166 іноземних громадян. Решта громадян України скористалися транспортом інших країн. Останні 24 українці вчора вночі мали прилетіти в Москву з Мальти, куди їх вивезли з Лівії на поромах.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>