Є така партія — є така група

03.03.2011

У Верховній Раді створено партгрупу «Наша Україна». Про це на брифінгу повідомив голова політради «Нашої України» Валентин Наливайченко. Він зазначив, що до групи увійшли 11 народних депутатів: Станіслав Аржевітін, Володимир В’язівський, Лілія Григорович, Володимир Карпук, Юрій Ключковський, Микола Кульчинський, Віктор Матчук, Григорій Омельченко, Андрій Парубій, Зіновій Шкутяк, Петро Ющенко. Головою групи обрано Шкутяка.

Ідеться не про депутатську групу, яка має рівні права із фракцією, оскільки для повноцінного функціонування в її складі має бути не менше 14 парламентаріїв. Але, заявив Наливайченко, «ми виокремлюємо нашу групу, щоб чітко окреслити присутність партії «Наша Україна» в парламенті. Ми переходимо межу між минулим і майбутнім, залишаючи чвари, зрадництво і «тушки», все те, що заважає нормальному розвитку нашої держави, за межею і в минулому. Для нас головне — майбутнє». Партійний лідер зазначив, що саме «нашоукраїнці» мають започаткувати процес об’єднання опозиції у Верховній Раді в умовах розвалу фракції «НУНС». Група співпрацюватиме з тими депутатами, «хто не зрадив своїх виборців, хто не увійшов до так званих «тушок» або до так званої провладної більшості», каже Наливайченко.

У цьому сенсі показово, що під дах «Нашої України» повернувся Юрій Ключковський — депутат від «НУНС», який тривалий час тяжів до інших угруповань, симпатизував БЮТ тощо. А Андрій Парубій досі належав до групи «За Україну!», але тепер обрав депутатське товариство своєї партії.

Валентин Наливайченко підкреслив, що група «НУ» виступає з вимогою забезпечити керівництвом ВР голосування кожного народного депутата у парламенті особисто. Також група «Нашої України» вимагає створити у ВР тимчасову слідчу комісії «для того, щоб зупинити побудову поліцейської держави, щоб звільнити політичних в’язнів». Завданням групи Наливайченко називає й «зупинення антинародних, антисоціальних реформ, в першу чергу пенсійних новацій уряду Азарова й Тігіпка».

 

«КНОПКОДАВИ»

Литвин пообіцяв «Раду–3» вже наступного тижня

Голова ВР Володимир Литвин обіцяє з наступного тижня ввести в дію модернізовану систему «Рада» для забезпечення персонального голосування депутатів. Про це спікер заявив на пленарному засіданні вчора. «Зараз ведеться робота з підготовки нової системи для голосування... Буде проведено тестування цієї системи, і з наступного тижня я підпишу розпорядження про її впровадження, подобається це комусь, чи ні», — сказав Литвин. За його словами, «терпіти цю ганьбу (голосування за кількох інших колег) далі не можна».

Нагадаємо, ідеться про систему «Рада–3», яку було відпрацьовано ще за часів спікерства Арсенія Яценюка у 2008 році. Система передбачає особисте голосування депутатів за принципом «сенсорний палець» — коли під час голосування доводиться довго тиснути на свою кнопку, відтак не виходить натиснути чужу.

На позавчорашньому засіданні ВР Яценюк указав Литвинові на те, що модернізовану систему пора нарешті впровадити. Учора ж представник «НУНС» Юрій Ключковський заявив, що його фракція підтримує заклик «БЮТ–Батьківщини» і зобов’язується голосувати тільки персонально.