Назад, у 1944–й

02.03.2011

Прапор СРСР майорітиме невдовзі над Одесою — на час святкувань річниці перемоги у Великій Вітчизняній війні. Таке рішення вчора прийняли депутати Одеської міськради. Знамена з серпом та молотом вивісять поруч iз синьо–жовтими прапорами над міською радою та приміщеннями її управлінь, над районними адміністраціями, школами, комунальними підприємствами та житловими будинками 10 квітня, у День визволення Одеси, та 9 травня. На виготовлення червоних стягів підуть позабюджетні кошти.

Прапорами місцеві депутати «відбиватимуться» від проявів фашизму. Принаймні це випливає зі слів голови фракції Партії регіонів у міській раді Геннадія Труханова. «Червоні знамена символізують перемогу в найстрашнішій війні людства. Ми, нащадки, повинні шанувати пам’ять її жертв. Це особливо актуально зараз, коли фашистська ідеологія намагається замаскуватися під український націоналізм... Ми стоїмо на порозі знаменної події — 70–річчя визволення Одеси. Вже цього року 10 квітня Одеса має виглядати так, як вона виглядала 10 квітня 1944–го», — заявляє Труханов. Певно, депутат не бачив світлини Одеси того далекого страшного року — понівеченого війною міста, з розбитим портом, із понад двома тисячами підірваних та зруйнованих будівель, і тому обмовився...

Торік червоний стяг теж майорів над одеситами — до Дня Перемоги його підняли над обласною державною адміністрацією. Тоді «губернатор» Одещини Едуард Матвійчук запевнив, що це стане традицією. Його вчинок викликав супротив значної частини суспільства. Згодом обласна організація ВО«Свобода» викликала управлінця в Одеський окружний адмінсуд. Основою для позову став Закон України «Про місцеві державні адміністрації», який передбачає підняття над місцевими державними адміністраціями лише Державного Прапора. Та вимога позивачів визнати розпорядження про підняття червоного стяга незаконним суд не задовольнив.

«Зараз «Свобода» визначається, яким чином реагувати на рішення міської ради, — акціями протесту чи позовами до суду, — говорить голова одеської «Свободи» Павло Кириленко. — Поки що важливо зрозуміти інше. Рішення міськради було прийняте майже одностайно: сто депутатів проголосували «за», один — утримався, і лише сім чоловік були «проти». Отже, можна говорити про антиукраїнську коаліцію, утворену в міській раді Партією регіонів і партіями «Родіна», «Батьківщина» та «Фронт змін».

...Немає сумнівів, що пам’ять ветеранів необхідно вшановувати. Та не варто забувати, що червоні знамена з серпом і молотом не тільки «прапори Перемоги», а й символ Радянського Союзу, влада якого вчинила не один страшний злочин проти українського народу». Іншої думки політолог, кандидат філософських наук, професор кафедри політології Інституту соціальних наук ОНУ ім. Мечникова Василь Попков: «Рішення міськради історично виправдане, оскільки свято перемоги спільне для усіх колишніх радянських країн. Червоний стяг у даному випадку слугує символом свята, а не СРСР. Щоправда, подібні рішення іноді приймаються не заради підняття патріотичного духу в народу, а задля задоволення негайних політичних потреб тієї чи іншої партії».

Олена МИЛОСЕРДНА