За себе і за того хлопця в законі?

02.03.2011

Учора Верховна Рада працювала з десятої години ранку і «аж» до 14.45. Перший віце–спікер Адам Мартинюк оголосив про закриття ранкового засідання у зв’язку з тим, що вичерпано питання порядку денного. Вечірнє засідання вирішили не проводити. Таким чином депутати влаштовують «короткий день» вже вчетверте за останній місяць.

Щоб іще більше спростити собі життя, представники парламентської більшості кулуарно обговорюють пропозицію щодо скасування конституційної норми, яка вимагає від депутатів голосувати на сесійних засіданнях особисто. Принаймні це випливає зі слів голови Регламентного комітету ВР, члена Партії регіонів Володимира Макеєнка. Він каже, що, мовляв, в Україні діє стовідсотково партійна система виборів і прийняття рішень, «а конституційна норма (щодо персонального голосування) залишилася від мажоритарки». А оскільки «кожна фракція збирається і вирішує, як голосувати», то «немає різниці, чи один депутат натисне дві–три–чотири кнопки, чи п’ять депутатів будуть сидіти». Таку думку Макеєнко доніс до журналістів, зазначивши, що для цього треба внести зміни до Конституції, і наразі це питання з робочого порядку розглядається в новому проекті Регламенту ВР.

По кілька кнопок — за себе й того хлопця — представники різних фракцій тиснуть і зараз, за це ще ніхто нікого не карав. Але в разі ухвалення відповідних змін «багатоверстатники» спатимуть із чистою совістю, а прогульники отримають офіційну індульгенцію, аби передавати свої картки колегам по фракції.

Питання актуалізувалося ще й через те, що напередодні голова фракції «БЮТ–Батьківщина» Іван Кириленко заявив: його політична сила відмовляється від практики голосування за відсутніх депутатів. «Та ганьба, яка сьогодні є в цьому святому залі, уже переходить межі. На зборах фракція прийняла рішення: кожен голосує сам за себе. Ми закінчуємо в цьому залі роботу «багатоверстатників», — сказав Кириленко. — Важкий, дуже болісний процес. Занадто довго в цьому залі прищеплювалося і приживалося «багатоверстатництво». Керівник БЮТБ закликав усі фракції «зупинити цю ганьбу, щоб вона не ширилася».

На вчорашньому засіданні тему продовжив колишній Голова парламенту, а зараз — народний депутат від «НУНС» Арсеній Яценюк. За часів його спікерства було підготовлено нову електронну систему голосування, яка влаштована так, що не дозволяє нардепам тиснути кнопки за сусідів. «За Конституцією, глава Верховної Ради зобов’язаний підписати розпорядження, увімкнути модернізовану систему «Рада», і завтра вранці кожен депутат буде голосувати тільки особисто», — сказав Яценюк.

Чинний спікер Володимир Литвин відреагував роз­дратовано: «Я думаю, що ця пропозиція запізнилася на три роки (з часу, коли Яценюк був Головою ВР. — Авт.). А по–друге, я пропоную колегам під час роботи Верховної Ради сидіти у сесійній залі і працювати, а не з’являтися раз на місяць і давати настанови».

Продовжуючи тему, лідер фракції «регіоналів» Олександр Єфремов заявив, що для введення в дію нової системи «Рада» «немає юридичних підстав», що вона «не вирішує технічних проблем, хоча були витрачені певні кошти на переобладнання». А взагалі в Партії регіонів не підтримують озвучену Макеєнком ідею дозволити голосувати не персонально. «У результаті культури, яка розвиватиметься у парламенті, ми маємо прийти до того, що депутати, які йдуть працювати у парламент, будуть приходити на своє робоче місце, кожен день на ньому працювати і голосувати персонально», — сказав пан Єфремов, який, певно, і сам розуміє утопічність таких прожектів.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Верховна Рада відмовилася ухвалити закон про скасування привілеїв у пенсійному забезпеченні. За прийняття за основу документа, авторами якого є «НУНСівці» Микола Кульчинський та Зиновій Шкутяк, вчора проголосували лише 57 депутатів.

А післязавтра парламент має заслухати звіт міністра освіти, науки, молоді й спорту Дмитра Табачника. Відповідне рішення ухвалили на понеділковій погоджувальній раді.