Грають не банкноти, а патріоти

02.03.2011
Грають не банкноти, а патріоти

Сергій Стаховський — лідер нинішнього складу збірної України. (Фото з сайту ФТУ.)

Без Олександра Долгополова, зате з гарним настроєм та в дружній атмосфері готується національна збірна України до матчу Кубка Девіса, що стартує післязавтра в Харкові. У матчі першого раунду І групи Євро–Африканської зони наша команда поміряється силами з голландцями. Мета вже звична: уперше в історії українського тенісу пробитися до Світової групи Кубка Девіса. Саме про це збірники розповідали позавчора на прес–конференції в Києві.

У Харкові честь синьо–жовтого прапора захищатиме той самий склад, що минулого року у чвертьфіналі І групи Євро–Африканської зони поступився румунам (1:3). Тепер суперник у Сергія Стаховського, Іллі Марченка, Івана Сергєєва та Сергія Бубки–молодшого трохи простіший. Із четвірки голландських тенісистів, які вже в понеділок проводили тренування на хардових кортах харківського Палацу спорту «Локомотив», лише двоє входять до першої сотні світового рейтингу АТР — це Тімо де Баккер (52–га ракетка світу) та Робін Хаасе (56).

Утім у нашій команді схожий розклад: серед ста ракеток значаться тільки Стаховський (38) та Марченко (99). При цьому рейтингові позиції Сергєєва й Бубки — відповідно, 264 і 249, а голландських «других номерів» Гута–Галунга і Сійслінга — 114 і 153. «Голландія — рівна команда з набором кваліфікованих виконавців. Як і ми, загалом», — каже капітан нашої збірної Орест Терещук, засвідчуючи, що про недооцінку суперника не йдеться, хоча минулого року голландці й мали шанс вилетіти з нашої групи.

Побачити провідних українських тенісистів разом зазвичай можна хіба під час матчів збірної, тому така зустріч стала справжньою знахідкою для журналістів. Хоча найбільше питань стосувалися відсутнього гравця — Олександра Долгополова, котрий, як відомо, проти голландців не зіграє.

Віце–президент Федерації тенісу України Сергій Лашкул неохоче торкався цієї теми. «Ми вважаємо, що фінансова сторона в матчах Кубка Девіса — не основна», — так він прокоментував бажання Долгополова отримати 225 тисяч доларів (включно з потенційною сумою бонусів за перемоги) за три матчі у складі збірної впродовж року. «У нас на першому місці стоїть командний дух, а не гроші», — каже Лашкул.

Відсутність Долгополова, який після серії вдалих турнірів сенсаційно підскочив на 23–тє місце рейтингу АТР, схоже, ніяк не позначилося на бойовому дусі й тонусі збірної. Навіть під час розмови з журналістами хлопці не втомлювалися піджартовувати один над одним. Як видно, атмосфера в команді надзвичайно дружня.

У разі перемоги над збірною Голландії в другому раунді українці зійдуться з командою Південної Африки.