«Плем’я кельтів» розгромило «Воїнів Ірландії»

01.03.2011
«Плем’я кельтів» розгромило «Воїнів Ірландії»

Підрахунок голосів в Ірландії тривав недовго: перемога «Племені кельтів» виявилася беззаперечною. (Фото Рейтер.)

Минулої п’ятниці в Ірландії відбулися дострокові парламентські вибори. Указ про їх проведення президент цієї країни Мері Макаліс підписала після розпаду 1 лютого правлячої коаліції у складі провідної політичної сили Ірландії «Фіанна Файл» та Партії зелених. «Зелені» вийшли зі складу уряду на знак протесту проти згоди прем’єр–міністра Браяна Коуена прийняти пакет фінансової допомоги від Міжнародного валютного фонду та Євросоюзу в розмірі 85 мільярдів євро під 5,8 відсотка річних та на принизливих для країни умовах.

Ця вимушена згода, на яку уряд під тиском МВФ та ЄС пішов з огляду на гостру фінансову кризу в країні, деморалізувала також представників правлячої партії «Фіанна Файл» (назва якої в перекладі з кельтської означає «Воїни Ірландії»). Четверо міністрів уряду та 19 депутатів парламенту від цієї політичної сили, яка перебувала при владі понад 60 років, заявили, що назавжди залишають політику. Ще більшого політичного драматизму додала заява самого 51–річного прем’єра Коуена, який оголосив, що складає повноваження голови партії та не братиме участі у виборах, оскільки також іде з політики. Таке, щоб глава чинного уряду та правлячої партії відмовився від участі в наступних виборах, сталося вперше в історії Ірландії.

На вибори і заздалегідь програмовану поразку центристська «Фіанна Файл» пішла під проводом новообраного лідера, міністра закордонних справ Майкла Мартіна. Поразка «Воїнів Ірландії» виявилася ще більш нищівною, ніж очікували: її підтримали лише 15,1 відсотка виборців (на попередніх виборах партія заручилася підтримкою 41 відсотка). А переконливу перемогу цього разу здобула партія «Фіне гел» («Плем’я кельтів») — головний суперник «Фіанни Файл» упродовж останніх 84 років, тобто з моменту розколу єдиного ірландського націоналістичного руху на ці дві політичні сили. «Кельти» заручилися підтримкою 36 відсотків виборців – це найкращий результат партії з 1982 року.

«Воїнів Ірландії» обігнала навіть Лейбористська партія, яку підтримали 20,5 відсотка виборців. Друге місце на виборах також стало найкращим результатом за всю історію існування партії. Досі лейбористи ніколи не втручалися в суперечку «двох стовпів» ірландської політики, задовольняючись третім місцем та, час від часу, роллю коаліційного партнера. Четверту сходинку посіла партія «Шинн фейн» («Ми самі»), яка є політичним крилом радикального руху «Ірландська республіканська партія». Їй віддали голоси 10 відсотків виборців.

Утiм консервативно–центристській «Фіне гел» на чолі з її лідером та майбутнім прем’єр–міністром Ірландії Ендою Кенні не вдасться самостійно сформувати уряд. Ця сила здобула приблизно 75 мандатів (точну кількість буде визначено після оголошення офіційних результатів виборів), ставши вперше з 1927 року найбільшою парламентською фракцією, але це на кілька мандатів менше, ніж потрібно для переконливої більшості.

Утім це не завадило Кенні назвати результати виборів «демократичною революцією» в Ірландії. «Ірландці досягли шляхом виборів того, чого в інших країнах добиваються на вуличних демонстраціях», — заявив потенційний глава уряду. Вчора він розпочав коаліційні переговори. Найімовірнішим партнером «Племені кельтів» у новій коаліції будуть лейбористи. Кенні вже заявив про намір нового, 31–го в історії Ірландії, уряду вимагати перегляду кредитної угоди з ЄС та МВФ. Перше засідання новообраного парламенту відбудеться 9 березня.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>