Закон Ньютон

01.03.2011
Закон Ньютон

Міка Ньютон із піснею «Ангел» виграла відбір на «Євробачення–2011» не без скандалу. (Фото Юрія САПОЖНІКОВА.)

Очевидно, що кого б не вибрали від України на пісенний конкурс у Дюссельдорфі, все одно знайшлися б опоненти кандидата. Проте критика, що звалилася на голову Міки, нагадує снігову лавину, яка з кожним днем набирає швидкості й росте у масі: перші поодинокі «проти» в інтернеті, які з’явилися після оприлюднення результатів, перетворилися на суцільний негатив. «Раніше Міка Ньютон для мене була просто миленькою дівчинкою, зараз же я її зневажаю!!!», «Яка у нас добра країна: і Міку на конкурс вигуляти звозить, і вкотре віддасть перше місце комусь іншому. Навіщо нам перемога, головне ж участь», «Люди, а може, даремно «паримося»? Ну повезуть зараз цей фальсифікат в особі Міки Ньютон, там його у будь–якому випадку забракують і на утилизацію відправлять» — типові відгуки з офіційного сайту національного відбору на «Євробачення».  

 

А Ганна Герман проти

Міка Ньютон — 25–річна білявка з Бурштина (справжнє ім’я Оксана Грицай) — на даний момент відома більше завдяки присутності у світських хроніках, де наразі обговорюють її тандем із новим продюсером Тимофієм Нагорним, а раніше — скандальний розрив із продюсером Юрієм Фальосою. Щодо творчого доробку, то, як нагадує нам біографічна довідка співачки, у 2001 році Міка Ньютон посіла перше місце на конкурсі «Чорноморські ігри», у 2008–му — 12–те місце на «Новій хвилі» в Юрмалі. Тепер, здається, для миловидної білявки настав зірковий час — головне, втримати удачу за хвоста. У Дюссельдорф у травні вона поїде із піснею Angel (текст — Марини Скоморохової, яка підготувала англомовний варіант офіційної пісні олімпійської збірної України у Пекіні, музика — Руслана Квінти).

Цьогорічний національний відбір, який проходив у прямому ефірі Першого національного в суботу, традиційно подали під соу­сом інтриг і скандалів. Спочатку дискваліфікували двох учасників — Віталія Галая та Тетяну Воржеву — за те, що в балеті у них було більше танцюристів, ніж це дозволяють правила. Тепер співачка підозрює, що її елементарно «підставили». «Якщо дійсно так суворо дотримуються правил, то чому не контролювати все на репетиціях? Імовірно, потрібне було шоу, тому ніхто нічого не сказав заздалегідь», — поділилася вона з «УМ». Потім під завісу, коли стало відоме ім’я переможця, заступник глави адміністрації Президента Ганна Герман зажадала перерахунку голосів (до слова, у 2005 році команда Януковича звинувачувала тодішнього віце–міністра з гуманітарних питань Миколу Томенка у ручному управлінні національним відбором на конкурс, коли від України були «Грин­джоли», тепер пані Герман наступає на ті самi граблі). Хоча перерахунок не змінив результату й залишив питання відкритим. Згідно з правилами, по 45% голосів — це частка журі та SMS–голосування і 10% припадає на інтернет–голосування. За загальною кількістю надісланих SMS (було дозволено надсилати необмежену кількість голосів з одного номера), Міка Ньютон посіла перше місце із величезним відривом. Проте якщо судити за результатами унікальних SMS, то перше місце мало би дістатися Джамалі — з результатом більш ніж утричі вищим, ніж у Міки Ньютон. Незадоволена таким станом речей Ганна Герман обіцяє ініціювати створення спеціальної комісії із залученням представників прокуратури. В коментарі «УМ» вона відверто заявила про підозру: «Я думаю, що перемогли впливи, а таланти лишилися десь трохи збоку».

Пісенне одноманіття

Якщо оцінювати загальний рівень 19 фіналістів, то він стабільно середній. Пісні — одноманітні, у більшості російськомовні, постановочні номери — неоригінальні. Вище загального рівня були хіба що Джамала та Злата Огнєвич. Зрештою, саме цих двох співачок розглядали як переможниць. Обидві дівчини володіють неординарним вокалом й презентували оригінальні пісні (Джамала — Smile, Злата — The Kukushka). Проте над Джамалою висів дамоклів меч критичного ставлення Валіда Арфуша, який якось звинуватив співачку в накрутці голосів й заявив: «Я знаю Джамалу чимало часу. І мені здається, що вона як людина зіпсувалася». І якщо після оголошення результатів Злата Огнєвіч виглядала не надто розчарованою, то Джамала просто стрілою вилетіла із зали і зовсім відмовилася від коментарів.

Генеральний директор НТКУ Єгор Бенкендорф вик­лючає будь–які фальсифікації: «Цього року можна було в онлайн–режимі спостерігати, як відбувається SMS–голосування. Праві ми чи ні — буде видно в Дюссельдорфі». Тим часом поки тривають баталії Міка Ньютон збирається удосконалювати свою композицію й обіцяє взагалі відмовитися від шоу із дзеркалами та ангелами, за яке голосували її прихильники.

 

ЖУРІ

Єгор Бенкендорф, генеральний директор НТКУ

Валід Арфуш, заступника генерального директора НТКУ

Ганна Герман, заступник глави адміністрації Президента

Ян Табачник, композитор

Руслана Лижичко, переможниця «Євробачення–2004»

Ані Лорак, учасниця «Євробачення–2008»

Едуард Клім, продюсер

Юрій Рибчинський, поет

Альоша, учасниця від України на «Євробаченні–2010»

 

ЇХНІЙ ВИБІР

Із 43 учасників «Євробачення–2011» більшість уже визначилася зі своїми представниками. Згідно з інформацією на офіційному сайті конкурсу, свій вибір мають зробити ще дев’ять країн, зокрема Росія, Білорусь та Ізраїль (у змаганнях у цій країні знову бере участь Дана Інтернешнл). Камбек представляє Молдова: кілька днів тому стало відомо, що від цієї країни поїде гурт Zdob si Zdub, що брав участь у конкурсі у 2005 році.

 

ПРЯМА МОВА

Денис Козловський,
менеджер Джамали:

— Ми нічого не коментуємо й оскаржувати нічого не будемо. Джамала продовжує свої виступи: 6 березня — в Одесі, 9 березня — у Дубаї, 19 березня — у Миколаєві. Також у березні виходить її альбом For Every Heart, куди входить композиція Smile. 12 квітня у нас запланований сольний концерт Джамали у Жовтневому палаці, на підтримку альбому. Ми також упевнені, що кліп Smile потрапить у ротацію в Європу, як це було з відео It’s Me, Jamala, яке демонстрували на World Chart Express на MTV European.   

Володимир Бебешко,
продюсер Міли Нітич, учасниці фінального відбору національного конкурсу:

— Я задоволений виступом своєї підопічної. Щодо голосування — журі не голосувало, це не є оцінки журі. Я спілкувався з ними, і вони казали, що таких оцінок не ставили. Очевидна фальсифікація. Я вже не говорю про есемески — туди краще не лізти, бо то не піддається ніякому аналізу. Я хочу бачити протокол журі з підписами.

Знову скандал, знову неприємності. Мені шкода тих виконавців, які можуть зневіритися наступного року. Але я хочу наголосити, що ніякого стосунку ні Міка Ньютон, ні Джамала, ні Міла Нітіч до цього не мають — це хороші виконавиці, не треба їх вплутувати в цю історію. Всі питання до організаторів. Як казав наш Президент, треба розпочинати боротьбу з корупцією. І починати з «Євробачення».

Злата Огнєвич:

— Було дуже складно виступати, оскільки на жеребкуванні мені випав перший номер і під час виступу на нас фактично провели перевірку звуку. Частина мікрофонів беквокалу не працювала і, на жаль, сигнал в ефір не потрапив. Був повний гармидер, але я намагалася подарувати глядачам максимально красивий виступ. Сподіваюся, у мене це вийшло. Але все ж через проблеми з організацією шоу вдалося показати всього на 30%. Водночас я не можу звинуватити організаторів, оскільки їм довелося за короткий термін вирішити, як провести фінал: Студія Савіка Шустера зробила неймовірне і фінал відбувся! Однак з технічної точки зору конкурсанти, які виступали спочатку, були не в рівних умовах із конкурсантами з другої десятки.

Цей етап ми вже пройшли і зупинятися на досягнутому я не збираюся, буду працювати далі. Щодо найближчих планів — то я готую нову гарну пісню, деталі поки не буду оголошувати, хай це буде сюрпризом.

І, звісно, хочу подякувати всім людям, які мене підтримали!

Ані Лорак:

— Проведенням національного відбору представника від України на міжнародний пісенний конкурс «Євробачення–2011» я залишилася не надто задоволена. Але це викликано, швидше, недосконалістю самої системи підрахунку голосів, а не учасниками–фіналістами. 

Міці Ньютон хочу побажати достойно виступити у Німеччині і представити Україну на вищому рівні. Треба поставитися до цього з усією відповідальністю, менше нервувати і сконцентруватися на номері. Хай щастить!