Зимовий рай Холменколлена

25.02.2011
Зимовий рай Холменколлена

У Холменколлені найдовша у світі лижна траса огинає новенький сталевий трамплін. (Фото Daylife.com.)

Світова першість із лижних видів почалася позавчора в передмісті Осло — загальновизнаній світовій столиці зимового спорту. Лижі в Норвегії — невід’ємний атрибут життя. Відзначимо, що в цій країні розташований найстаріший у світі трамплін, збудований у 1892 році, а довжина трас, прокладених для лижників, становить понад 2,5 тисячі км.

 

Кемпінг навколо траси

На «мундіаль» до передмістя Осло — Холменколлена — лижники, двоєборці та стрибуни з трампліна злітаються вже вчетверте. Перший чемпіонат світу «вікінги» організували в себе ще в далекому 1930 році, а в 1952–му вони гостинно приймали зимову Олімпіаду. Зважаючи на рейтинг попередніх спортивних подій, цьогорічну планетарну першість норвежці вважають ювілейною, тож підготувалися до неї якнайкраще. У лютому минулого року в Холменколлені відкрили трамплін, який став предметом особливої гордості: всі його конструкції вперше у світовій практиці виготовлені зі сталі й гармонійно вписуються в місцевий краєвид. Пишаються організатори й новою трасою для лижних гонок, бо її протяжність найдовша у світі — 10 км. Кемпінг навколо цієї траси дає вболівальникам можливість безпосередньо почути важке дихання спортсменів та стати очевидцями змагальних перипетій на різних ділянках дистанції. Словом, тут усе зроблено для того, аби й глядачі й спортсмени отримали незабутні враження від 12–денного свята лижного спорту.

На прес–конференції, присвяченій старту чемпіонату, президент Міжнародної федерації лижного спорту (МФЛС) Жан–Франко Каспер заявив, що учасники змагань не приховують задоволення створеними для них умовами. Адже все просто ідеально. А голова оргкомітету Асне Хавнелід додала, що спортсменам сприятиме й небесна канцелярія: «Товщина снігового покриву становить 50 см, а туман, що міг зірвати змагання стрибунів із трампліна, нам не загрожує, адже головне його джерело — фіорд Осло — закуто в кригу».

МФЛС пішла на нововведення, запровадивши фінансові винагороди для переможців та призерів світової першості. «Це рішення ми прийняли після тривалої дискусії. Думаю, ми зробили крок у майбутнє», — відзвітував Каспер.

Крок у майбутнє

Учасники чемпіонату розіграють 21 комплект нагород: 12 — у лижних гонках, чотири — у двоборстві, п’ять — у стрибках із трампліна. Перших переможців визначали вчора ввечері в лижному спринті.

Напередодні, в середу, відбулася офіційна церемонія відкриття ЧС, а крім того, трасу в Холменколлені випробували «кваліфієри». Жінки бігли «класикою» 5 км, чоловіки — 10. Головними дійовими особами на попередньому етапі змагань стали представники країн, де сніг є рідкістю. Так, скажімо, серед представників прекрасної статі фігурували повпреди Вірменії чи Бразилії. У чоловіків право участі в заїзді найсильніших виборювали представники Аргентини, Ірану, Кенії й Венесуели, країн Океанії.

Нашу державу на «мундіалі» репрезентують 15 спортсменів: десять лижників — Іван та Мирослав Білосюки, Роман Лейбюк, Олексій Швидкий, Марина Анцибор, Катерина Григоренко, Лада Нестеренко, Зоя Заведєєва, Віта Якимчук та Валентина Шевченко; дует двоборців — Андрій Пархомчук та Володимир Трачук, а також тріо стрибунів із трампліна — Володимир Бощук, Олександр Лазарович, Віталій Шумбарець.

Загалом на чемпіонаті світу заявлено 636 учасників із 56 країн світу.