Ретороманський орiєнтир Костусєва

24.02.2011

Найближчим часом Одеська міська рада представить на громадське обговорення проект програми збереження та розвитку російської мови. Учора його затвердили на черговому засіданні спеціальної робочої групи під головуванням мера–«регiонала» Олексія Костусєва.

«Програма забезпечить вільне використання російської мови в роботі всіх органів місцевого самоврядування, в тому числі міської ради, виконавчого комітету, управлінь та служб Одеської міської ради, а також комунальних підприємств», — зазначається у проекті. Впрова­дження його в життя також зробить російську мовою навчання, оскільки дозволить батькам обирати мову викладання у школі та дитсадках. Також програмою передбачається регулярна закупівля російськомовної літератури для бібліотек та навчальних закладів.

Мiсцева влада планує розширювати використання російської мови в кінопрокаті, в рекламі, на телебаченні та радіо. Проведення літературних читань, фестивалів, зокрема — міського конкурсу вчителів російської мови та літератури. Окрім цих «радощів», одесити матимуть нове свято: день народження Олександра Пушкіна, 6 червня, пропонують вiдзначати як День російської словесності.

До кінця березня у проект обіцяють внести зауваження та пропозиції будь–якого одесита та розглянути на засіданні міської ради. Якщо програму буде затверджено, її фінансуватимуть iз комунального бюджету.

За словами голови робочої групи Олексія Косьміна, створення програми ініційоване городянами, точніше — 200 тисячами одеситів, які у 2007 році виступили на підтримку російської мови, взявши учать у громадській акції «Я говорю по–русски». Українофобські звинувачення на свою адресу мер Олексій Костусєв відкидає: «В мене зважена європейська позиція — люди рівні незалежно від того, якою мовою вони спілкуються. От Швейцарія — маленька країна, я там бував неодноразово, — там чотири державні мови. Причому однією з них — ретороманською — спілкується всього 0,5% населення країни. Проте і це — державна мова Швейцарії. До цього треба прагнути».

Міський голова постійно наголошує, що «поважає українську мову», і як доказ цього нагадує, що саме він на початку 90–х відкрив безкоштовні курси української в Одесі. Та що це значить порівняно з масштабною програмою розвитку та збереження російської мови? І це в той час, коли в Одесі існує всього один книжковий магазин, що спеціалізується на українській книзі, а в рештi книгарень україномовні видання доводиться вдень iз вогнем шукати. А у вишах міста більшість курсів і так уже давно викладають російською.

Олена МИЛОСЕРДНА