Шкала для популiстiв

24.02.2011
Шкала для популiстiв

В українському iнтернет–просторі почав розкручуватися новий сайт — «Владометр». Його завдання — збирати обіцянки українських політиків і відстежувати, як вони виконуються. За кілька днів «публічного» життя «Владометр» знайшов кількасот шанувальників, частина з яких узялася наповнювати базу. Доти сайт працював у тестовому режимі — редакторська група внесла понад 2 тисячі обіцянок від 113 осіб.

 

Політики мають стежити за словом, а люди — за політиками

«Мета проекту — змінити ставлення суспільства до політичних обіцянок, — розповідає «УМ» головний редактор проекту Вахтанг Кіпіані. — Політика, який приходить до влади з одними цінностями, ідеями, заявами та обіцянками, а, отримавши владу, забуває про свої заяви або робить протилежне, більше не можна обирати. Це знання має стати «альфою» та «омегою». Іншого шляху бути переобраним, крім того, що політик виконує обіцянки й виправдовує довіру виборців, не може існувати».

«Владометр» ділить обіцянки на кілька категорій: «виконана», «не виконана», «у роботі». Крім цієї класифікації, є кілька додаткових рубрик. «Ми не жорстокі, тому можемо зрозуміти окремі випадки, — каже Кіпіані. — У нас є спеціальні статуси — «компроміс» або «тупик», коли обіцянка справді заходить у глухий кут. Наприклад, днями Михайла Бродського звільнили з посади голови Держкомпідприємництва. Він не зможе реалізувати свої обіцянки як голова комітету, тому це «тупик».

Користувачі iнтернету можуть сортувати вміст сайту за різними критеріями. Наприклад, за регіоном, сферою діяльності, за партійною приналежністю, місцем народження політика чи навіть... знаком зодіака. Сайт створено на принципах «веб 2.0»: його вміст може формувати кожен користувач інтернету.

Янукович виконав 12 обіцянок

Для прикладу можна взяти Віктора Януковича, тим більше що завтра виповнюється рік від інавгурації Президента. Станом на вчорашній обід у базу було внесено 390 обіцянок Януковича. Із них виконаних — 12, не виконаних — шiсть, три обіцянки стоять у рубриці «компроміс», а ще одну поки не оцінено. Решта 368 перебувають у роботі.

«Ми відбирали обіцянки Януковича з чотирьох каналів, — розповідає Кіпіані. — Це програма соціально–економічних реформ, яку затвердив уряд на виконання програми глави держави, програма кандидата в президенти, усні виступи та офіційні заяви. Найяскравiше картина з дотриманням обіцянок проявиться наприкінці каденції. Тоді буде обвал або в негативний, або в позитивний бік».

У рубрику «компроміс», зокрема, зараховано обіцянку Януковича ухвалити новий Податковий кодекс. «У програмі «Україна — для людей» Янукович обіцяв, що доб’ється ухвалення нового Податкового кодексу, а Україна стане найбільш інвестиційно привабливою у Східній Європі. З одного боку, ПК нібито є. А з другого — це не означає, що інвестиційна привабливість виросла», — коментує Кіпіані. З цієї ж «податкової» опери — одна із виконаних обіцянок Президента. Так, Віктор Янукович дотримався слова і зустрівся з підприємцями, які страйкували на майдані Незалежності.

За словами організаторів, під лупу потрапить не лише діяльність влади, а й опозиції. «Адже ми розуміємо, що опозиція — це теж влада. Колишня або майбутня», — зауважує пан Вахтанг.

Приклад з Обами

Ідея створити «Владометр» була позичена з американського сайту «Обаметр», який обліковує обіцянки президента США. Натхненником українського проекту стала Світлана Заліщук, співзасновниця організації «Центр.UA», координатор громадської кампанії «Новий громадянин». «Цікаво, що сайт «Обаметр» був відзначений Пулітцерівською премією. Вони мають своє п’ятихвилинне включення на каналі Сі–Ен–Ен», — розповідає «УМ» Заліщук.

За словами Вахтанга Кіпіані, робота над ресурсом вимагала багато зусиль. «Від ідеї до реального сайту — величезна дистанція. Ми навіть не уявляли об’єм складнощів, з яким доведеться зіткнутися! Спочатку виникла ідея, а потім ми півроку думали над тим, як її втілити. Власними силами ми намагалися поєднати непоєднуване, щоб мати можливість порівняти, наприклад, Донецьку область і Львівщину — за політикою, за сферами. Власне, від «Обаметра» лишилася лише назва. Ми пішли далі», — коментує редактор «Владометра».