Ну як же без інтриги

24.02.2011
Ну як же без інтриги

Ламейн Уїлсон закидає згори. У першій половині гри ефектних моментів за участю гравців «Будки» вистачало. (Фото з сайту БК «Будівельник».)

Принаймні на один вечір, але баскетбол європейського калібру таки повернувся до столиці. Після жовтневої поразки «Києва» румунській «Стяуа» у кваліфікації Кубка виклику столичні вболівальники майже п’ять місяців жили без єврокубкових поєдинків, утішаючись лише матчами вітчизняної суперліги. «Будівельник», який у цьому сезоні затримався на континентальній арені найдовше з–поміж українських клубів, свої домашні ігри в Єврокубку мусить проводити у Дніпропетровську, адже київський Палац спорту — на ремонті, а з іншими відповідними залами — проблема.

Утім позавчора не склалося і з Дніпропетровськом, тож «Будка» вирішила таки хоч раз зіграти в столиці — у меншому залі спорткомплексу «Меридіан», навіть попри загрозу штрафу з боку керівництва турніру. Повернення могло стати тріумфальним: у разі перемоги над грецьким «Арісом» українці достроково вийшли б до «плей–оф». Але потішити чималенький загін своїх уболівальників, серед яких привертав загальну увагу футболіст «Динамо» Олег Гусєв, «будівельники» не змогли.

Початок матчу і загалом перша половина гри киянам вдалися. Тренер «Аріса» Слободан Суботич після фінального свистка скаже, що господарям забагато щастило, й іноді вони закидали зовсім неймовірні м’ячі. Після перших двох чвертей кияни вигравали 15 пунктів — 42:27.

А далі був уже звичний провал «Будки» у третій 10–хвилинці. Гості швидко зробили ривок — 12:0, при цьому особливо «звірствував» Боббі Браун, що накидав нашим найбільше очок у поєдинку в Салоніках. На Брауні весь матч «провисів» Дмитро Забірченко, але зупинити американця нашому захисникові не вдалося.

А в атаці киянам не вистачало травмованого Дениса Лукашова. Разом із Біллі Кісом на позиції розігруючого діяв Деворік Спенсер, який у попередньому поєдинку проти «Ле–Мана» набрав 20 очок. Цього разу, діючи на чужій позиції, американець здобув лише п’ять пунктів.

В останні хвилини матчу, програючи п’ять очок, кияни мали шанс наздогнати греків. Але тепер уже «Аріс» закидав усе можливе, а в потрібний момент «Будівельник» не реалізував перехоплення при відставанні в три пункти.

«Хоч і програли, але нам достатньо однієї перемоги, аби вийти до наступного раунду змагань», — каже тренер господарів Хосе Беррокаль. Аби потрапити у «плей–оф», треба переграти на виїзді німецький «Геттінген», що вже забезпечив собі місце в «топ–8».

 

ТАБЛО

Єврокубок. Раунд «топ–16». Група J. «Будівельник» (Україна) — «Аріс» (Греція) — 73:78 (20:14, 22:13, 11:23, 20:28; Кіс (17), Морлі (12+10 підб.), Агафонов (12+7 підб.) — Браун (24+5 перед.), Тапутос (16)) «Ле–Ман» (Франція) — «Геттінген» (Німеччина) — 77:83.

Турнірне становище: «Геттінген» — 4 перемоги/1 поразка, «Будівельник» — 3/2, «Аріс» — 2/3, «Ле–Ман» — 1/4.

* * *

Суперліга. «Донецьк» — «Миколаїв» — 74:68.

Лідери: «Будівельник» — 26/7, «Донецьк» — 25/8...