Журналістів «душать»

22.02.2011

Владні структури й окремі посадовці невмотивовано, а то й незаконно звільняють керівників державних ЗМІ і призначають на їхнє місце менш досвідчених людей, для яких часто нічого не важить національна політика, — про це вкотре говорить Національна спілка журналістів України. У заяві пленуму НСЖУ йдеться про те, що останнім часом зросла кількість звернень від редакцій регіональних електронних і друкованих ЗМІ про такого роду порушення.

Наприклад, Одеса. Після призначення у 2010 році головою ОДА Едуарда Матвійчука було ухвалено рішення вивести держадміністрацію з числа засновників єдиної обласної україномовної газети «Чорноморські новини», тобто позбавити видання бюджетної підтримки. Мовляв, необхідно заощаджувати кошти. Утім на інші видання виділили на 1 мільйон 290,4 тисячі гривень більше, ніж до цього! Скаржаться на незаконність кадрових рішень працівники «Летичівської газети» (Хмельницька область) — незаконно звільнено з посади гендиректора Черкаської облдержтелерадіокомпанії, є проблеми в Запоріжжі, Чернівцях i Києві.

У столиці приміщення друкованих видань захоплюють рейдери. Так, 40 років редакції всеукраїнських журналу «Трибуна» та щорічника «Наука і культура» займають нежитлове приміщення площею 133 кв. м у привабливому для підприємців центрі — по вулиці Прорізній. Приміщення для цих видань орендує товариство «Знання». За два з половиною роки до закінчення строку оренди приміщення потай продали приватній структурі. Оголошення про аукціон, як того вимагає закон, оприлюднене не було. В аукціоні брали участь чотири малі фірми, які очолювала одна й та ж особа. На рахунку фірми–переможиці було лише 52 500 гривень, а заплатила вона за нерухомість у центрі Києва 1 млн. 200 тисяч. Товариство «Знання» виграло шиту білими нитками справу в Господарському суді м. Києва і Київському апеляційному суді. Однак після цих рішень приміщення захопили рейдери. На їхню сторону стали чиновники управління комунального майна Шевченківського району столиці. «Журналістська громадськість обурена й тим, що рейдерам активно сприяли працівники міліції і навіть розповсюдили інформацію про те, що все відбулося по закону», йдеться у заяві пленуму НСЖУ.

 

ОРГПИТАННЯ

Національна спілка журналістів — профоб’єднання, історія якого започаткована 1959 року, — почала готуватися до чергового, ХІІ, з’їзду. Зібрання відбудеться 24—25 квітня 2012 року. Головною інтригою стане обрання таємним голосуваням керівника НСЖУ. Оскільки нинішньому голові Ігорю Лубченку, що керує спілкою з 1997 року, вже 73.