«Пінг–понг» по–геройськи

17.02.2011
«Пінг–понг» по–геройськи

Активісти «Нашої України» пікетували Вищий адмінсуд на підтримку повстанців–героїв.

Учорашній день багато хто з українських патріотів сприймав як вирішальний — Вищий адміністративний суд мав поставити крапку у тривалій тяганині довкола присвоєння командувачу УПА Роману Шухевичу звання Героя України.

Під стінами суду з самого ранку чатували представники «Нашої України» з партійними та державними стягами. Народні депутати від «НУ» Андрій Парубій та Володимир В’язівський із мегафонами влаштували історичний лікнеп — розповідали про подвиг воїнів Української повстанської армії, намагаючись закликати суд до справедливого рішення й залишити чинним указ Президента Віктора Ющенка. Сила–силенна журналістів (чимало з яких — російські) атакували питаннями Юрія Шухевича, сина командира УПА, та його судового опонента — «винуватця урочистостей» Володимира Оленцевича. Донецький адвокат, який не може заспокоїтися через присвоєння звань Героїв Роману Шухевичу та Степану Бандері, визнає: це справді останній «бій» — рішення ВАС не підлягатиме оскарженню і буде остаточним.

Суд же у своїх рішеннях украй обережний. І якщо в аналогічній справі за позовом Анатолія Соловйова (він теж вимагає визнання незаконним указу Президента про героїзацію Шухевича) до процесу залучили і Степана Бандеру–молодшого, і правозахисника Івана Макара, і ВО «Свобода», і Віктора Ющенка як автора указу, то у справі за позовом Оленцевича відмовили всім, у тому числі й політичній партії «Наша Україна». Як третіх осіб залучено лише Юрія Шухевича та Віктора Ющенка.

Колегія суддів ВАС запропонувала учасникам процесу несподіваний варіант — призупинити провадження справи. І, незважаючи на заперечення всіх присутніх, ухвалила рішення: справу за позовом Оленцевича призупинено, доки не ухвалять рішення за позовом Соловйова. А дата наступного засідання в другій справі невідома, її розгляд суд може призначити будь–коли.

У судовій залі зашепотіли: цей пінг–понг справами пояснюється тим, що на Банковій досі не прийняли політичного рішення, що робити з героїзацією Шухевича, Бандери й УПА. А наскільки суди зараз залежать від адміністрації Януковича, пояснювати не варто.

Роман Орєхов, адвокат Степана Бандери–молошого, переконує: розглядати справу стосовно Шухевича ніхто не буде до 29 березня — тоді має бути аналогічне засідання у справі стосовно лідера ОУН (б) Степана Бандери. І тоді вже суд не «відкрутиться» — муситиме приймати якесь рішення.

«Я сказав би, що суд сьогодні виявив неабияке боягузтво — судді переклали відповідальність за остаточне рішення на своїх колег, — каже Орєхов. — Якщо суд виявив свою нерішучість, він, мабуть, був морально не готовий вирішувати справу по суті».

Як наслідок — розгляд обох справ щодо Шухевича, прогнозує адвокат Орєхов, тепер відтягується принаймні на рік, а справа Бандери буде вирішальною.

Прикметно, що рішенням суду не задоволений і сам позивач Володимир Оленцевич. «Висновок один — ніхто не хоче розглядати цю справу. І коли все це закінчиться — хто знає?» — риторично запитує донеччанин.

Юрій Шухевич теж розуміє, що судді не мають остаточного рішення і перекладають відповідальність одне на одного — «їм не дуже приємно бути виконавцями чужого замовлення». «Щоправда, я завжди готовий до найгіршого, — каже Юрій Шухевич, — і цей суд навіть цим неоднозначним рішенням мене не здивував».

Роман Орєхов, у свою чергу, переконаний: у задоволенні всіх позовних вимог Оленцевичу та Соловйову рано чи пізно буде відмовлено. «Іншого рішення у суду бути просто не може, — каже адвокат, — це просто питання часу».