Сесію зірвав...Бандера

17.02.2011

Чергова сесія Волиньради, що почала свою роботу 15 лютого, мала нарешті визначитися, чи підтримує вона скасування указу Президента «Про присвоєння Степану Бандері звання «Герой України», чи ні. Із перших двох спроб зробити цього не вдалося ані на одній із чергових, ані на позачерговій сесії, що була скликана на вимогу частини депутатського корпусу. Тоді депутати з провладної більшості сесію просто проігнорували. Позавчора ж, аби знову не виносити це питання на голосування, вдалися до нового тактичного ходу.

Перед початком сесії депутатська група «Нова Волинь», яка стараннями голови ОДА Бориса Клімчука напередодні сесії поповнилася ще шістьма заявами на вступ і дотягнула до більшості (має 43 голоси з 80), поширила звернення із закликом «докласти всіх зусиль для підтримки дій вищих керівних органів нашої держави заради досягнення позитивних зрушень у країні», «дати гідну оцінку антидержавним діям,покласти край провокаціям і нагнітанню напруженості в суспільстві, всіляким намаганням дестабілізувати ситуацію в державі».

Отож депутати від Партії регіонів запропонували не вносити питання щодо Бандери–героя в порядок денний сесії. І швиденько проголосували за це і за сам порядок денний, навіть не надавши слово депутатам інших фракцій.

Це викликало спротив не лише в депутатському середовищі. «Ганьба Борису Клімчуку!» — кричала група ветеранів ОУН–УПА, які прийшли до сесійного залу. Представники ВО «Свобода» та інші депутати намагалися переконати провладну більшість не ганьбитися, а поставити питання на голосування в поіменному режимі. Але марно.

Не залишалося нічого, як заблокувати трибуну. Після цього сесія перервала роботу на невизначений термін. Голова облради Володимир Войтович заявив, що на черговому засіданні Волиньради «бандерівського» питання все одно не буде, бо воно відсутнє в проголосованому порядку денному.