Поза позафракційних

17.02.2011
Поза позафракційних

Старожил Плющ ділиться політичними секретами з молодим Рибаковим.

Уперше з 2006 року у Верховній Раді утворилася «штучна» повноцінна фракція чи група — не з тих політичних сил, що подолали на виборах 5–відсотковий бар’єр. Учора було оголошено про появу і реєстрацію нової депутатської формації — групи «Реформи заради майбутнього». Спікер Володимир Литвин повідомив, що до об’єднання увійшло 20 нардепів. Групу очолюватиме позафракційний депутат Ігор Рибаков, його заступником буде Володимир Каплієнко.

Більшість учасників новоствореної групи — депутати, обрані в парламент за списком БЮТ: Валерій Камчатний, Раїса Сорочинська–Кириленко, Олександр Буджерак, Арнольд Радовець, Євген Константинов, Іван Сідельник, Петро Гасюк, Геннадій Задирко, Віталій Курило, Іван Денькович, Юрій Крук, Валерій Гацько, Микола Трайдук, Олег Гейман, голова товариства «Просвіта» Павло Мовчан, а також сам Рибаков і його «зам» Каплієнко. Двоє парламентаріїв — Іван Плющ та Олександр Бобильов — «представляють» «НУНС». Один — із «Регіонів» — Тарас Чорновіл.

Ігор Рибаков на брифінгу оголосив, що новостворена група підтримуватиме програму та реформи Президента Януковича. «Ми — одна команда», — зауважив Рибаков, який кілька років тому першим вийшов із коаліції БЮТ та «НУНС» і виступив на підтримку «широкої коаліції». Водночас «Реформи заради майбутнього» поки що не планують входити у парламентську більшість. «Ми це питання ще не обговорювали і не порушували на фракції. Це питання обов’язково розглядатиметься», — каже Рибаков.

Об’єднання працюватиме саме у форматі групи, а не фракції. Учасник «РЗМ» Тарас Чорновіл пояснив у коментарі «Україні молодій», що такою є вимога регламенту. «Ми фракція, яка називається групою. У регламенті написано, що за результатами виборів у парламенті створюються фракції. А позафракційні депутати можуть об’єднатися в групу, яка працюватиме на правах фракції. Регламент розділяє нас лише за назвою: одних обрано на виборах, а інші — об’єдналися індивідуально», — зазначив Чорновіл.

За словами депутата, перебування в групі дозволить повніше користуватися депутатськими повноваженнями. «У групу ввійшли депутати, які не знайшли собі місця в існуючих фракціях. Позафракційні обмежені по всіх напрямках: ми не можемо брати участь у слідчих комісіях та деяких інших структурах. Це й спонукало нас об’єднатися», — сказав «УМ» Чорновіл.

Тарас В’ячес­лавович каже, що «Реформи...», незважаючи на декларацію про підтримку Президента, залишають за собою право на інакодумство. «Ми не підтримуємо ідею двомовності, не підтримуємо проектів, які зневажають нашу історію та європейський вибір», — зазначив колишній «регіонал».

 

ОЦІНКА

Народний депутат Тарас Стецьків вважає, що в групи «Реформи заради майбутнього» нема перспектив, і вона створена для того, щоб «вибити» із коаліції комуністів або Блок Литвина.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Учора Верховна Рада відхилила законопроект про скасування державного технічного огляду транспортних засобів Державтоінспекцією. За ухвалення законопроекту, автором якого був «НУНСівець» Анатолій Гриценко, у першому читанні проголосувало лише 143 депутати. «Державний технічний огляд став суто паперовим, не пов’язаним із технічним станом транспорту, зайвою бюрократичною процедурою», — вважає екс–міністр оборони Гриценко.