Є така фракція?

16.02.2011
Є така фракція?

Найближчим часом у Верховній Раді має з’явитися нова фракція — «Реформи заради майбутнього». Вона підтримуватиме більшість, а її лідером буде Ігор Рибаков — депутат, який кілька років тому став першим, хто вийшов із коаліції БЮТ і «НУНС», а після перемоги Януковича приєднався до «регіональної» більшості. Учора про намір увійти у фракцію «реформаторів » заявив Іван Плющ. Для цього Іван Степанович уже й формально попрощався з політичною силою, яка принесла йому мандат: Голова ВР зачитав заяву Плюща про вихід із лав «Нашої України — Народної самооборони».

 

Депутатські трансфери

У коментарі «УМ» Іван Степанович заявив, що не асоціює себе з фракцією «НУНС». «Є де–юре і де–факто. Раніше я вже ввійшов у коаліцію, але є такий момент, що тоді, коли я увійшов у коаліцію, ще не було цієї Конституції. Тоді створення нових фракцій не дозволялося», — зазначив екс–спікер парламенту. Відповідаючи на питання про те, коли визріла ідея вийти із «НУНС», Плющ спитав: «А хіба така фракція існує?»

Окрім того, Іван Плющ розповів, що йому імпонує назва фракції та її лідер — Рибаков. «Думаю, ми докладемо зусиль і будемо допомагати уряду та парламентській більшості реалізовувати реформи», — заявив Плющ. Очікується, що про створення фракції в парламенті буде повідомлено сьогодні. Досі вона діяла як депутатська група. За словами Рибакова, до фракції ввійде 15 нардепів.

Учора в парламенті відбувся ще один «трансфер» — колишній БЮТівець Віталій Барвіненко вступив у фракцію Партії регіонів.

Окрім того, вчора Верховна Рада поповнилася вiсьмома народним депутатами, якi прийшли замiсть сумiсникiв. Вони склали присягу й приступили до роботи. Голова регламентного комітету Володимир Макеєнко розповів «УМ», що депутати–новачки вже визначилися з комітетами, до яких хотіли б приєднатися. «Жодних проблем із поділом чи квотами не було. У нас є така табличка — квоти кожної фракції. Депутати входять у комітети замість тих, хто вибув», — розповів «регіонал» Макеєнко.

Дуже проблемна картка

Учора народний депутат Володимир Ар’єв зіткнувся з проблемою: картка, із якою він літав у США, була заблокована системою «Рада». «Яка картка працює і де вона — мені невідомо», — повідомив депутат у мережі «Фейсбук». Нагадаємо, картка Ар’єва проголосувала за внесення змін до Конституції щодо пролонгації терміну ВР, хоча сам парламентарій перебував у США. Вчора Володимир звернувся в апарат ВР із проханням відновити картку. Він повідомив, що хтось нелегітимно скористався його голосом. «Секретаріат намагався підсунути мені текст заяви на відновлення, ніби нічого не сталося. Але причину перереєстрації картки я вказав такою, як вона є», — сказав Ар’єв.

Колега Ар’єва по фракції Геннадій Москаль повідомив журналістам, що знає, хто проголосував замість Ар’єва, але прізвища не назвав. Він порадив депутатам ретельно дбати про свої картки. «Я сам собі начальник і сам собі командир. Картку ношу тільки з собою. Сьогодні в парламенті навіть собі довіряти не можна, а не те що сусіду по парті», — розповів Москаль.

«Регіонал» Володимир Макеєнко заявив у коментарі «УМ», що офіційної заяви від Ар’єва на адресу регламентного комітету не надходило. Макеєнко також виступає проти ідеї запровадження кримінальної відповідальності за голосування чужою карткою (таку ініціативу проголосила опозиція). «За 20 років я не пам’ятаю випадку, щоб кожен депутат голосував за себе. Для прикладу, в той час, коли я даю інтерв’ю, у сесійній залі має проводитись голосування. А ще є зустрічі з виборцями, прес–конференції, робота в комітетах і слідчих комісіях. Вибачте, людина може просто захворіти... А парламент працювати однаково мусить. Усі цим користуються, всім це вигідно», — зазначив «регіонал».