Що мав на увазі Янукович?

15.02.2011

Президент України знову потішив громадськість своїми висловлюваннями–«янукізмами». Причому двома за день. Під час виїзного засідання комітету економічних реформ у Херсоні глава держави переплутав сусідні країни, зате вжив пікантне слівце «шльопери», змусивши чиновників і журналістів напружувати мізки: що ж малося на увазі?

 

Між злодієм і гулякою

«Коли ми плануємо щось або говоримо, головне — щоб ми шльоперами не стали. Як дехто з наших попередників», — заявив Янукович. Віктор Федорович не уточнив, кого мав на увазі. А вкінці ще й спитав присутніх, згодні з ним чи ні. Можна уявити, як важко було відповідати на це питання чиновникам...

Пошук в інтернеті виявив, що «шлеперами» (можливо, Янукович мав на увазі саме його?) називають (чи колись називали) злодіїв, які «працюють» у вагонах. Такого рідкісного терміна Віктор Федорович, мабуть, міг навчитися в ранній юності, перебуваючи за ґратами. Тим більше, що Янукович полюбляє вживати й інші «специфічні» слова — «кинути», «козли» тощо.

Утім опозиційний нардеп Геннадій Москаль вважає, що Янукович міг використати це слово в іншому значенні. «Шльопер — це єврей, який не успадковує традицій не пити, не курити, поводить себе не як інші євреї громади... Шльопер — виняток. Єврей, який не вдався», — розповів пан Москаль у коментарі «Газеті по–українськи». Геннадій Геннадійович каже, що на Буковині, де він народився, це досить популярне слово. «Спитайте кого хочете на Буковині. Тут це часто використовують. Навіть в українських селах кажуть: «Та, це вже шльопер! Не господар. Спився та згулявся».

І те на «б», і те на «б»

У тому ж таки Херсоні Віктор Янукович сплутав Білорусь і Болгарію. Описуючи свої враження від поїздки на докобудівний заводу «Паллада», глава держави підкреслив, що підприємство у складній конкурентній боротьбі виграло тендер з будівництва найбільшого доку для Білорусі.

Ясна річ, що в Білорусі навіть нема моря. Зате раніше повідомлялося, що док на 23,5 тис. тонн завод «Паллада» будує для Болгарії...

 

ПРИ ПОСАДІ

«У 2004 році теж переміг я»

А загалом Віктор Янукович добре почувається на посаді й каже, що нових революцій не боїться. «Україна сьогодні пройшла непростий шлях, і останні п’ять років переконали український народ, що політична нестабільність не сприяє розвитку країни і життю людей. Тому будь–які революції трапляються в країнах, де влада є закритою та консервативною», — зазначив Президент в інтерв’ю Бі–Бі–Сі. Янукович вважає, що події 2004 року, з одного боку, дали надію українському суспільству, а з іншого — розчарували «безладом, який не тільки погіршив життя наших людей, а він значно зашкодив іміджу нашої країни».

Янукович досі вважає: у 2004 році саме він переміг на виборах, а рішення Верховного Суду про «третій тур» виборів приймалося «з порушенням законів і Конституції».

У наступні п’ять років, сказав Президент України британському журналістові, «дуже важливо зберегти політичну стабільність — це головна умова. Далі дуже важливо, щоб була спадкоємність влади, яка мала б можливість продовжити ці реформи і виконувати наші міжнародні зобов’язання перед нашими партнерами».