Українофоба — на майдан

11.02.2011

У Черкасах на майдані навпроти облдержадміністрації протестували представники обласних осередків ВО «Свобода» та Української народної партії. Вони прийшли з символічним «опудалом українофоба» та гаслами: «Україна — не концтабір, патріоти — не злочинці». Праві протестують проти затримання міліцією голови черкаської райорганізації «Свободи» Сергія Демиденка і членів УНП Ігоря Сичова та Назара Обідзінського.

«Мене зупинили в центрі міста, показали постанову Соснівського райсуду про обшук. Мовляв, шукаємо «телефонних терористів». Із дому забрали ноутбук та комп’ютер», — розповідає член обласного проводу Української народної партії Сичов. У райвідділі його запитували, хто з черкаських патріотів схильний до тероризму. Такі дії голова черкаської обласної організації УНП Леонід Даценко називає «бєспрєдєлом» і бачить тут руку «губернатора» Сергія Тулуба. Каже, що «без його благословення правоохоронці й пальцем не поворухнули».

«Якщо беруть відбитки [пальців] у керівників партійних структур, то нехай візьмуть їх і в голови обласної Партії регіонів Тулуба. Непогано було б улаштувати шмон і в його робочому кабінеті», — обурюється Даценко. На його думку, «це символічно, що до річниці президентства Януковича на Черкащині почався цілком конкретний терор».

На знак протесту проти політичних репресій опозиціонери спалили на площі «опудало українофоба» й пообіцяли потужніший протест 15 лютого — у день сесії обласної ради. Окрім цього, за словами Леоніда Даценка, УНП планує почати об’єднання опозиційних сил на рівні Черкащини та створення опозиційної облдержадміністрації, котра «сьогодні має готуватися до того, щоб завтра прийти до влади».

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Учора в Донецькому облуправлінні Служби безпеки України допитували керівників обласної організації ВО «Свобода». Підстава виклику до СБУ — нібито причетність до недавніх вибухів у Макіївці.

«Втрата популярності провладної партії у базовому регіоні, а натомість поширення ідей націоналізму та підтримки націоналістів — це катастрофа для режиму Януковича. Тому влада боїться націоналістів та намагається зупинити зростання популярності «Свободи» шляхом залякування її членів та симпатиків», — передає партійна прес–служба слова заступника голови обкому «Свободи» Сергія Білоблоцького.