Автономне сидіння

11.02.2011

Учора Апеляційний суд Криму не пристав на бік двох адвокатів екс–спікера ВР АРК Анатолія Гриценка, залишивши чинним попереднє рішення Центрального райсуду Сімферополя щодо двомісячного утримання підслідного за ґратами слідчого ізолятора. Не розчулили колегію судів аргументи захисту, зокрема про те, ніби в пана Гриценка проблеми з серцем, на його утриманні — син–інвалід і неповнолітня донька, а також що він не збирається ухилятися від слідства. Судді підтримали правоохоронців: мовляв, обвинувачений у скоєнні злочину раніше обіймав високі посади, має зв’язки у відповідних колах, тож на волі може завадити об’єктивному розслідуванню справи.

Раніше за колишнього голову Верховної Ради автономії марно заступалися народні депутати від кримського БЮТ Андрій Сенченко і Сергій Велижанський, а також голова Меджлісу кримських татар, нардеп від «НУНС» Мустафа Джемілєв, — усі вони подавали до райсуду заяви про поручительство щодо «регіонала» Гриценка. Одначе на суддю більше враження справила інформація прокуратури про наявність у колишнього головного посадовця автономії трьох паспортів, у тому числі й дипломатичного, а ще — нерухомості за кордоном. А з СІЗО, мовляв, Гриценко не втече.

Нагадаємо, що проти Анатолія Гриценка наприкінці минулого місяця порушили спочатку кримінальну справу за фактом зловживання службовим становищем на посаді глави райдержадміністрації, а через кілька днів — за аналогічну провину, але вже на посаді голови місцевого парламенту — за незаконне відчуження одного з корпусів підвідомчого ялтинського санаторію «Росія». У «сумі» за це набігає сім–десять років в’язниці. Натомість адвокати Гриценка заявляють про політичну мотивацію його переслідування.