І академіка — під анафему

10.02.2011

У селі Шукайвода Христинівського району Черкаської області Михайлівський храм, що належить до Київського патріархату і який будує сільська громада вже тринадцять років, намагаються передати Московському. «У нас раніше була дерев’яна церква, за радянських років її перетворили на клуб, далі там зробили склад, а потім i зовсім розібрали. У 90–х роках почали будувати нову цегляну церкву. Громада села вирішила, що бути цьо­му храму під юрисдикцією Київського патріархату», — розповів «УМ» сільський голова Шукайводи Ігор Бобошко. За його словами, у зведенні храму землякам активно допомагав виходець із села, нині мешканець Санкт–Петербурга, відомий російський академік Борис Кваша. Власним коштом академік, родичі якого живуть у рідному селі, купив залізну браму, решітки на вікна та пообіцяв оплатити виготовлення церковного дзвона. Після цього громада села й дізналася про лист, який пану академіку написав Христинівський благочинний УПЦ Московського патріархату протоієрей Василій Миханчук.

У посланні батюшка відмовляє земляка шукайводівців від його благих намірів і погрожує Божою карою. «Помогая раскольникам, Вы принимаете участие в грехе, которому «не будет прощения вовек, но подлежит он вечному осуждению» (Глава от Марка)», — йдеться у листі, який громада Шукайводи передала до єпархіального управління Черкаської єпархії УПЦ КП.

«Цікаво було би дізнатися, в якій саме главі євангелія від Марка написано про такий гріх, можливо, цю главу придумав сам о. Василій», — дивуються в Черкаській єпархії УПЦ КП. Тим часом, обурена громада села Шукайвода зібрала з цього приводу власні збори, де було вирішено звернутися з офіційними листами до Христинівської районної ради та районної адміністрації. Віруючі побоюються силового захоплення свого храму й просять владу зробити все, аби запобігти розпалюванню міжконфесійного конфлікту.