Церковне рейдерство — справа не Божа

10.02.2011

Із закликом вжити заходів, аби припинити церковне рейдерство на Сумщині, сім політичних партій та громадських організацій звернулися до Президента Віктора Януковича. У листі до першої особи держави автори наводять низку прикладів, коли права вірян православної церкви Київського патріархату порушувалися на користь православної церкви Московського патріархату. Так, у травні минулого року в Шостці стався підпал храму Святої Трійці громади УПЦ КП. У червні представники церкви Московського патріархату самовільно захопили храм Київського патріархату в Юнаківці Сумського району. Того ж місяця Сумська єпархія УПЦ МП заявила про перехід «до лона канонічної церкви» Свято–Покровської громади села Кияниця Сумського району. І хоча з’ясувалося, що жодної ухвали громада не приймала, тамтешній храм було захоплено.

У листопаді минулого року до Грунівки, що в Краснопільському районі, прибула група осіб з агітацією проти Київського патріархату. Назвалися вони представниками Партії регіонів та УПЦ Московського патріархату і зовсім не зважали, що громада Київського патріархату діє в селі ще з 1995 року. Подібну агітацію в грудні проводили в селі Хоружівка Недригайлівського району та інших.

Представники громадськості звертають увагу й на те, що останнім часом в області державні органи постійно затримують реєстрацію приходів УПЦ КП. А в Глухівському, Путивльському, Охтирському та деяких інших районах усі культові споруди в односторонньому порядку передані церкві Московського патріархату.

Нічого не змінило в цій ситуації звернення до голови обласної державної адміністрації Юрія Чмиря. Відтак представники громадськості чекають від Президента дій, які змусять чиновників на місцях дотримуватися закону про свободу совісті.