Герой з інтернету

10.02.2011
Герой з інтернету

Аби підкреслити мирний характер вівторкової демонстрації, багато хто прийшов на площу Тахрір із дітьми. (Фото Рейтер.)

Після невеликого затишшя каїрська площа Тахрір прокинулася знову: за свідченнями очевидців, увечері вівторка в центрі єгипетської столиці зібралася найбільша демонстрація з початку протестів 25 січня. Хоча ще зранку, коли на «Майдані» залишалося всього лише близько тисячі людей, ніщо не вказувало на такий розвиток подій. Поштовхом до нового напливу людського моря (за оцінками агенції «Франс пресс», на площу вийшло понад 250 тисяч мітингувальників; самі опозиціонери кажуть про щонайменше 2 мільйони) стало звільнення з–під варти менеджера компанії Google на Близькому Сході Ваеля Гоніма. Що ще раз підтверджує: на початку другої декади ХХІ сторіччя революції народжуються в інтернеті. Адже саме Ваель напередодні визнав себе де–факто одним з організаторів масових виступів проти президента Хосні Мубарака. Створена ним у соціальній мережі «Фейсбук» група зіграла вирішальну роль під час підготовки до революції: щодня «антимубараківську» сторінку на сайті Facebook.com відвідувало до 400 тисяч користувачів.

 

Свобода є, за неї варто боротися!

Через два дні після початку антипрезидентських виступів 33–річний Ваель, який напередодні приїхав до Каїра з Дубаї, загадково зник. За його словами, 27 січня, коли він збирався сісти в таксі, на нього накинулися четверо невідомих, зав’язали очі й відвезли в невідомому напрямку. За всі 12 днів пов’язку з очей чоловіка так і не знімали, проте він переконаний, що перебував в одній із таємних в’язниць.

Після виступів на захист Гоніма міжнародних організацій «Репортери без кордонів», «Амнесті інтернешенел» та Комітету захисту журналістів його зрештою випустили на свободу — це питання було одним із ключових під час недільної зустрічі опозиції з віце–президентом Єгипту Омаром Сулейманом.

Позавчора о 19.05 у мікроблозі комп’ютерника з’явилося повідомлення: «Свобода — це благословення, за яке варто боротися». Гоніма одразу «розтягнули» на інтерв’ю західні ЗМІ: чоловік відхрещувався від слави героя, наголосивши, що «тільки стукав по клавішах, а решту зробив єгипетський народ» і розплакався в ефірі, згадавши про сотні загиблих під час протестів.

А через кілька годин на площу Тахрір знову почали підтягуватися люди. «Негерой» Ваель Гонім таки став героєм дня: його виступ із акцентом на тому, що опозиція таки змусить Хосні Мубарака негайно піти у відставку, багатотисячний натовп зустрів оваціями. У мережі «Фейсбук» понад 150 тисяч користувачів проголосували за те, щоб зробити Ваеля представником опозиції в переговорах із владою.

Учора зранку площа знову напівспорожніла: революція революцією, а працювати треба. Удень на майдані залишалося близько 10 тисяч людей.

Захід радить здати владу, Мубарак відмовляється

Тим часом міжнародна спільнота закликала Мубарака прислухатися до вимог опозиції. «Народ Єгипту розчарований і закликає до рішучих реформ, і влада повинна дослухалася до його законних інтересів та прагнень. Мирна передача влади має вирішальне значення, і я сподіваюся, що справжній діалог між керівництвом держави й народом приведе до початку цього процесу», — наголосив Генеральний секретар ООН Пан Кі Мун. Віце–президент США Джо Байден передав своєму єгипетському колезі пропозиції Білого дому щодо конкретних кроків для передачі влади «демократичним силам», закликавши негайно припинити арешти і побиття журналістів та мітингувальників, забезпечити свободу зібрань і висловлення думок. А верховний представник Європейського Союзу із зовнішньої політики й безпеки Кетрін Ештон запропонувала практичну допомогу в передачі влади новому уряду.

Утiм Омар Сулейман, якого вважають найімовірнішим «спадкоємцем» Мубарака (саме на Сулеймана як наступного президента Єгипту, за інформацією сайту «Вікілікс», уже давно поставив Ізраїль), ймовірність добровільної відставки президента відкидає. А «будь–які інші методи», за словами віце–президента, влада вважатиме державним переворотом.

Компромісів не буде. Буде джихад?

Побачивши, що замість загасати, вогнище народного спротиву знову розгорається, активізувався ісламістський рух «Брати мусульмани». Один із його лідерів Ессам аль–Еріан заявив, що у президента Мубарака та його оточення є тиждень на те, щоб скласти з себе повноваження. «Компромісів бути не може... (Оточення Мубарака) зараз залагоджує свої справи, оскільки він був символом режиму, контролював їх. Їм потрібен час. Ми даємо їм цей шанс. Тиждень», — наголосив аль–Еріан. І запевнив, що після відставки Мубарака «Брати–мусульмани» не прагнутимуть до одноосібної влади в країні, а лише «намагатимуться стати частиною широкої парламентської коаліції». «Ми — мирна організація, ми діємо відповідно до Конституції і законів», — переконує один із керівників руху, прихід якого до влади в Єгипті найбільше лякає Захід.

Дала про себе знати й терористична організація «Аль–Каїда». Її іракське відділення закликало єгипетських демонстрантів «почати священну війну» й «створити державу, засновану на законах Корану». Мовляв, зараз у Єгипті «відкрилися двері для мучеників» і «шлях до джихаду». Уряд Мубарака, на думку Аль–Каїди, винен у тому, що не насаджує закони ісламу, тому «краще загинути в боротьбі з такою владою, ніж жити під її керівництвом».

 

ОДНЕ ОДНОГО ВАРТІ

Мітингувальники з площі Тахрір всіляко наголошують на винятково мирному характері своєї революції, зазначаючи, що досі кров лилася лише з ініціативи протилежної сторони — промубараківських демонстрантів. Проте насправді гаряча арабська кров грає з обох сторін. Катарський телеканал «Аль–Джазіра», якому єгипетська влада перекрила трансляцію через «упереджене висвітлення подій», довів свою об’єктивність, оприлюднивши відеозапис із розправою «мирних» демон­странтів над прихильниками Мубарака. На цьому відео видно, як автобус із прихильниками президента в’їжджає в натовп демонстрантів. Натовп зупиняє його, розгойдує, витягає водія і люто тягне в невідомому напрямку. Журналісти не виключають, що цю людину могли лінчувати. В аналогічну халепу потрапляє авто, водій якого випадково зупинився посеред дороги біля юрби революціонерів. «Промубараківців» люто б’ють, у тому числі чоловіка, який уже нерухомо лежить на землі.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>