Єнакіївськими темпами

10.02.2011

За неповний рік правління Президент Віктор Янукович наблизився до диктаторського режиму, як Леонід Кучма — аж в останній рік перебування на посту глави держави. До такого висновку схиляються більшість експертів, опитаних фондом «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва напередодні річного ювілею Януковича на чолі держави.

Директор «Демініціатив» Ірина Бекешкіна вчора на прес–конференції повідомила, що в опитуванні взяли участь 63 експерти, переважно політологи й провідні журналісти. За десятибальною шкалою, яка пролягає від «повністю диктаторського» (1 бал) до «повністю демократичного» режиму, аналітики розмістили «Україну Януковича» на позначці 4,75 бала, а в останній рік другої каденції Кучми аналогічний замір «по палаті» показував «температуру» 4,6.

За словами пані Бекешкіної, 47 експертів назвали головним дефіцитом української демократії ігнорування законів та непрацюючу Конституцію. Директор «Демініціатив» наголосила, що українська судова система є залежною від виконавчої влади та від політичних інтересів, а тому — надто корумпованою.

Іншим фактором, що заважає розвитку демократії в Україні, названо порушення балансу у системі влади. Розподіл гілок влади де–факто відсутній, тому відбувається «шалена концентрація влади у Президента і, як наслідок, — «ручне управління країною», вважають експерти.

При цьому ще й немає реальних важелів впливу на владу, тому що опозиція, експерти та прості громадяни відсторонені від процесу розробки й ухвалення рішень на всіх щаблях влади.