«Мамо, ну нащо вам мішок?»

10.02.2011

Ажіотаж на ринку продовольства почав охоплювати навіть родини деяких представників влади. Так, на вчорашньому Кабміні «губернатор» Буковини Михайло Папієв розповів, як його родина запаслася цукром. «Мені дзвонить мама і каже: «Міша, я купила мішок цукру. Я правильно зробила?» На що я їй кажу: «Мамо, звичайно неправильно. Ви будете їсти його кілька років, а комусь іншому не вистачить», — розповів Папієв. Екс–міністр соціальної політики вважає, що його мати піддалася паніці через «ажіотаж у пресі», відтак Папієв закликав журналістів не нагнітати ситуацію.

Тим самим на засіданні уряду займався й Прем’єр–міністр. У вступному слові, як повідомляє «Українська правда», Микола Азаров говорив про безпідставність підвищення цін на крупи та обмеження їх видачі в одні руки. «Куди організатори цієї акції хочуть повернути наше суспільство? Ні підвищення цін, ні обмеження продажу таких товарів, як гречка, крупи, олія, абсолютно нічим не виправдані», — заявив Прем’єр.

За словами Азарова, днями було підписано «меморандуми порозуміння» з виробниками цукру, соняшникової олії та круп, чим «передбачено стабілізацію цін у цих сегментах ринку продовольчих товарів».

Учора Кабінет Міністрів розглядав порядок ціноутворення на продовольчі товари, в якому, зокрема, передбачено встановити рентабельність їх фасування на рівні не більше 10 відсотків. За цим пунктом «недобросовісні ділки накручують ціну продукції в півтора, а іноді в два рази», зазначив поінформований Азаров. По–друге, запроваджується обов’язкове відображення ціни виробника та торгової надбавки у первинних документах. На переконання очільника уряду, ці заходи також дозволять стабілізувати ціни. Також Кабмін «пропісочив» регіональних керівників, на територіях яких відбувається необґрунтований галоп цін.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Ще однією темою на Кабміні був ультиматум підприємства «Івала», яке харчує армію і висунуло Збройним силам умову: або погашаєте борг, або – припиняється поставка провізії. Міністр оборони Михайло Єжель в умовах недофінансування ЗСУ не поспішає розраховуватися з постачальниками. «За борги треба боротися. Вони думали, що якщо є заборгованість, то їм усе віддадуть на «блюдєчкє с голубой кайомочкой». Так не виходить. Ми готові судитися і віддати борг. Але треба, щоб був зворотний зв’язок», — пояснив очільник оборонного відом­ства. Міністр зазначив, що в цій ситуації «дуже багато правових колізій», які, на його думку, створила сама «Івала».

Наразі забезпечено нормальне харчування особового складу, для цього Міноборони підключило інші структури. Водночас, з огляду на тривожний сигнал, Генпрокуратура видала припис, у якому вимагає від міністра Єжеля «терміново вжити заходи для забезпечення належного та безперебійного харчування військовослужбовців ЗСУ».