Мелодія двох сердець

09.02.2011
Мелодія двох сердець

Із коханим навіть яєшня та салат — царський наїдок. (Фото з сайту clipart.net.ua.)

Усі ми добре пам’ятаємо, що треба їсти, щоб жити, а не жити, щоб їсти. Утiм не менш відомий і правильний інший філософський постулат — про те, що ніщо так міцно не об’єднує, як спільне столування. А коли ж як не у свято згадати про не раз перевірену мудрість. І День святого Валентина, який сердечками у крамницях уже активно нагадує про своє наближення, послугує найдоречнішим приводом організувати сніданок, обід чи вечерю на двох.

 

Економ–варіант

Починаючи років з 12—14, усі можуть готувати... яєшню. Якщо ні до якої іншої страви ви «не доросли», організуйте другій половині святковий сніданок, заздалегідь купивши пару яєць і сосисок. Останні розріжте подовж навпіл, починаючи з середини і не дорізаючи до кінців. Із цього контура зробіть форму серця; видовження внизу зафіксуйте зубочисткою. Кладіть серце–сосиску на розігріту сковорідку з олією, нехай кілька хвилин підсмажується, потім акуратно переверніть, вбийте всередину яйце, посоліть, поперчіть, ще через 1—2 хвилини вимикайте вогонь, накривайте кришкою — і яєшня «Сердешна» готова. Яскравості символу дня закоханих на тарілці додасть кетчуп, политий на сосиску. І будьте певні, любий чи люба від такого несподіваного й оригінального вранішнього пригощання–сюрпризу отримає позитивний заряд на цілісінький день.

Якщо святкове столування ви плануєте зробити чи не основною подією дня, то тут однією стравою не обійтися. А щоб в обох половинок зберігся чудовий настрій, то й готувати бажано разом. Чоловік прекрасно впорається, наприклад, із фаршируванням яєць. Щоб оновити цю затребувану і просту страву, зробіть «крабовий» міні–салат: начиніть половинки зварених білків подрібненим жовтком з «крабовими» паличками (м’ясом криля), майонезом та свіжим кропом; зверху покладіть по кілька зерен консервованої кукурудзи і ще полийте майонезом. Або зготуйте перепелині яйця у соусі. Пам’ятайте, що для готовності основи страви вистачає і 3 хвилин кипіння. Коли залиті холодною водою зварені яйця (10 штук) охолоджуються, готуйте підливу: змішайте по четвертині склянки майонезу та сметани, 1 чайну ложку гірчиці, 2 столові — нарізаної зеленої цибулі, 5—8 кружальцями нарізаних оливок, посоліть і приправте чорним меленим перцем і паприкою.

Якщо в День святого Валентина хочеться чогось екзотичнішого, приготуйте по–італійськи різото з курячою печінкою. Спочатку спасеруйте на олії подрібнену цибулину, допоки вона не стане м’якою. (Інакше уже в готовій страві хрустітиме на зубах). З самого початку до цибулі можна додати подрібнений зубчик часнику та стеблину селери. Потім викладайте помиту печінку (0,5 кг) і, постійно перевертаючи, чекайте, поки вона не побіліє з усіх боків (щоб не підгорала, не включайте великий вогонь). Далі засипте неповну склянку промитого круглого рису (арборіо), перемішайте, посоліть і влийте якісне біле столове вино (200 мл). Якщо немає бажання насичувати страву виноградними тонами, можете відразу вливати бульйон чи просто кип’ячену воду і на невеликому вогні готувати страву, постійно помішуючи і 3—4 рази доливаючи по черпаку рідини, яку поступово вбирає рис. Готове різотто перчать, за бажання ще скроплюють оливковою олією і посипають подрібненою зеленню. (Якщо різотто зготоване правильно і з якісного рису, то це одна з небагатьох страв, у яких печінка не темніє, бо отримує від кремоподібної консистенції своєрідну захисну оболочку).

Гармонійно доповнить різото тушкована спаржева квасоля з консервованими помідорами. Заморожені стручки (500 г) викладаємо на розігріту сковорідку з олією. Потім додаємо півкільця великої цибулини (можна ще 1—2 столові ложки подрібненого коренеплоду фенхеля). Коли все трохи підсмажиться, викладаємо у сковорідку порізані консервовані помідори без шкірки, вливаємо 150—200 г сметани, солимо, перчимо і додаємо 1—2 столові ложки меду (чи 1—2 чайні — цукру). Тушкуємо під кришкою до готовності.

Вишукано і недешево

Щоб підкорити серце гурмана, треба приготувати морський коктейль у соєво–вершковому соусі. Його основа — заморожена суміш кілець кальмарів, мідій, щупальців восьминога та креветок. Коктейль спочатку розморожуємо, додаємо 2 столові ложки соєвого соусу, за смаком солимо і залишаємо на півгодини промаринуватися. Подрібнюємо одну цибулину, чотири зубчики часнику й обсмажуємо на оливковій олії. Додаємо 150 мл вершків, чайну ложку соєвого соусу, чорний мелений перець та трохи чилі і проварюємо 3—4 хвилини. На окремій сковорідці обсмажуємо близько 5 хвилин морепродукти, заливаємо соусом, коли все закипить — знімаємо.

Ще один рецепт страви за собівартістю як скромний подаруночок — восьминоги у вині з прянощами. Знадобиться: 0,5 кг заморожених цих маленьких морських гадів (baby), 375 мл червоного сухого вина (Мерло), 30 мл червоного винного оцту, 2 невеликі помідори, подрібнена половина ріпчатої цибулини, два зубчики часнику, по чайній ложці томатної пасти та свіжого орегано (чи половина чайної ложки — сухого), на кінчику чайної ложки — меленої кориці, 4 гвоздички, половину чайної ложки цукру, пригорщю подрібненої петрушки. У середніх розмірів каструлі в оливковій олії до золотистого кольору обсмажуємо цибулю. Додаємо розчавлений часник та 1 лавровий листок. Через 1—2 хвилини додаємо восьминогів, перемішуємо. Додаємо вино, оцет, подрібнені помідори, томатну пасту, орегано, корицю, гвоздику та цукор. Коли все закипить, зменшити вогонь і тушкувати під кришкою близько години — допоки восьминоги не стануть м’якими. Перед подачею посипати петрушкою.

Не важливо, дорожчi страви на столi чи дешевi. Головне — настрiй.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>