Усі ми добре пам’ятаємо, що треба їсти, щоб жити, а не жити, щоб їсти. Утiм не менш відомий і правильний інший філософський постулат — про те, що ніщо так міцно не об’єднує, як спільне столування. А коли ж як не у свято згадати про не раз перевірену мудрість. І День святого Валентина, який сердечками у крамницях уже активно нагадує про своє наближення, послугує найдоречнішим приводом організувати сніданок, обід чи вечерю на двох.
Економ–варіант
Починаючи років з 12—14, усі можуть готувати... яєшню. Якщо ні до якої іншої страви ви «не доросли», організуйте другій половині святковий сніданок, заздалегідь купивши пару яєць і сосисок. Останні розріжте подовж навпіл, починаючи з середини і не дорізаючи до кінців. Із цього контура зробіть форму серця; видовження внизу зафіксуйте зубочисткою. Кладіть серце–сосиску на розігріту сковорідку з олією, нехай кілька хвилин підсмажується, потім акуратно переверніть, вбийте всередину яйце, посоліть, поперчіть, ще через 1—2 хвилини вимикайте вогонь, накривайте кришкою — і яєшня «Сердешна» готова. Яскравості символу дня закоханих на тарілці додасть кетчуп, политий на сосиску. І будьте певні, любий чи люба від такого несподіваного й оригінального вранішнього пригощання–сюрпризу отримає позитивний заряд на цілісінький день.
Якщо святкове столування ви плануєте зробити чи не основною подією дня, то тут однією стравою не обійтися. А щоб в обох половинок зберігся чудовий настрій, то й готувати бажано разом. Чоловік прекрасно впорається, наприклад, із фаршируванням яєць. Щоб оновити цю затребувану і просту страву, зробіть «крабовий» міні–салат: начиніть половинки зварених білків подрібненим жовтком з «крабовими» паличками (м’ясом криля), майонезом та свіжим кропом; зверху покладіть по кілька зерен консервованої кукурудзи і ще полийте майонезом. Або зготуйте перепелині яйця у соусі. Пам’ятайте, що для готовності основи страви вистачає і 3 хвилин кипіння. Коли залиті холодною водою зварені яйця (10 штук) охолоджуються, готуйте підливу: змішайте по четвертині склянки майонезу та сметани, 1 чайну ложку гірчиці, 2 столові — нарізаної зеленої цибулі, 5—8 кружальцями нарізаних оливок, посоліть і приправте чорним меленим перцем і паприкою.
Якщо в День святого Валентина хочеться чогось екзотичнішого, приготуйте по–італійськи різото з курячою печінкою. Спочатку спасеруйте на олії подрібнену цибулину, допоки вона не стане м’якою. (Інакше уже в готовій страві хрустітиме на зубах). З самого початку до цибулі можна додати подрібнений зубчик часнику та стеблину селери. Потім викладайте помиту печінку (0,5 кг) і, постійно перевертаючи, чекайте, поки вона не побіліє з усіх боків (щоб не підгорала, не включайте великий вогонь). Далі засипте неповну склянку промитого круглого рису (арборіо), перемішайте, посоліть і влийте якісне біле столове вино (200 мл). Якщо немає бажання насичувати страву виноградними тонами, можете відразу вливати бульйон чи просто кип’ячену воду і на невеликому вогні готувати страву, постійно помішуючи і 3—4 рази доливаючи по черпаку рідини, яку поступово вбирає рис. Готове різотто перчать, за бажання ще скроплюють оливковою олією і посипають подрібненою зеленню. (Якщо різотто зготоване правильно і з якісного рису, то це одна з небагатьох страв, у яких печінка не темніє, бо отримує від кремоподібної консистенції своєрідну захисну оболочку).
Гармонійно доповнить різото тушкована спаржева квасоля з консервованими помідорами. Заморожені стручки (500 г) викладаємо на розігріту сковорідку з олією. Потім додаємо півкільця великої цибулини (можна ще 1—2 столові ложки подрібненого коренеплоду фенхеля). Коли все трохи підсмажиться, викладаємо у сковорідку порізані консервовані помідори без шкірки, вливаємо 150—200 г сметани, солимо, перчимо і додаємо 1—2 столові ложки меду (чи 1—2 чайні — цукру). Тушкуємо під кришкою до готовності.
Вишукано і недешево
Щоб підкорити серце гурмана, треба приготувати морський коктейль у соєво–вершковому соусі. Його основа — заморожена суміш кілець кальмарів, мідій, щупальців восьминога та креветок. Коктейль спочатку розморожуємо, додаємо 2 столові ложки соєвого соусу, за смаком солимо і залишаємо на півгодини промаринуватися. Подрібнюємо одну цибулину, чотири зубчики часнику й обсмажуємо на оливковій олії. Додаємо 150 мл вершків, чайну ложку соєвого соусу, чорний мелений перець та трохи чилі і проварюємо 3—4 хвилини. На окремій сковорідці обсмажуємо близько 5 хвилин морепродукти, заливаємо соусом, коли все закипить — знімаємо.
Ще один рецепт страви за собівартістю як скромний подаруночок — восьминоги у вині з прянощами. Знадобиться: 0,5 кг заморожених цих маленьких морських гадів (baby), 375 мл червоного сухого вина (Мерло), 30 мл червоного винного оцту, 2 невеликі помідори, подрібнена половина ріпчатої цибулини, два зубчики часнику, по чайній ложці томатної пасти та свіжого орегано (чи половина чайної ложки — сухого), на кінчику чайної ложки — меленої кориці, 4 гвоздички, половину чайної ложки цукру, пригорщю подрібненої петрушки. У середніх розмірів каструлі в оливковій олії до золотистого кольору обсмажуємо цибулю. Додаємо розчавлений часник та 1 лавровий листок. Через 1—2 хвилини додаємо восьминогів, перемішуємо. Додаємо вино, оцет, подрібнені помідори, томатну пасту, орегано, корицю, гвоздику та цукор. Коли все закипить, зменшити вогонь і тушкувати під кришкою близько години — допоки восьминоги не стануть м’якими. Перед подачею посипати петрушкою.
Не важливо, дорожчi страви на столi чи дешевi. Головне — настрiй.