Садок під соснами

09.02.2011
Садок під соснами

З маленькими вихованцями центру займається соціальний працівник Валентина Гайдай. (Фото автора.)

Тепер у черкаських ВІЛ–інфікованих малюків є власний дитячий садок. Так по–домашньому називають обласний антикризовий центр батьки цих дітей. Розташувався він в одноповерховому приміщенні, по вулиці Можайського, 50, в мальовничому сосновому лісі.

У цьому дитячому садочку, загальною площею більше 300 квадратних метрів, батьки можуть залишити своїх дітей хоч на кілька годин, хоч на весь робочий день. Оскільки у звичайний дитячий садочок таких діток беруть неохоче, якщо не сказати — зовсім не беруть: до ВІЛ–інфікованих суспільство досі ставиться упереджено. «Я сама виховую доньку. Побути з дитиною в мене нікому. Тож добре, що такий садочок у Черкасах відкрили і я маю змогу привести сюди доньку», — розповідає «УМ» черкащанка Олена, мама чотирирічної Сніжани. Вона каже, що її дівчинці в дитсадку подобається. Там тепло, затишно, дитину нагодують, в обід покладуть спати, за нею постійно наглядає соціальний працівник. Сніжана вже познайомилася з іншими дітьми і йде до дитячого садка із задоволенням. До речі, в Черкаському обласному центрі профілактики та боротьби зі СНІДом на обліку нині перебуває 202 дитини.

«У нашому центрі працюють соціальний педагог, психолог, масажист. Тут функціонує тренажерний зал та ігрова кімната», — розповідає директор центру Олена Стрижак.

За її словами, згодом у цьому дитячому закладі прийматимуть ще й дітей з проблемами опорно–рухового апарату. Педагоги центру займатимуться з ними не лише розвиваючими іграми, а й готуватимуть цих дітей до школи. Важливо й те, що діти з особливими потребами матимуть змогу спілкуватися зі своїми однолітками. Між іншим, двері центру відкриті не лише для маленьких мешканців Черкас, а й для дітей з області.