НОВИНИ ПЛЮС

09.02.2011

Відповідальність за теракт у «Домодєдово» взяв Умаров

Лідер північнокавказьких бойовиків, глава самопроголошеного Емірату Кавказ Доку Умаров узяв на себе відповідальність за теракт у московському аеропорту «Домодєдово». У відеозверненні, розміщеному на сайті Kavkazcenter.com, Умаров наголосив, що це була «відповідна операція на злочини Росії на Кавказі», і такі операції за його наказом будуть проводитися і надалі. Умаров закликав Росію «одуматися і залишити Кавказ», який має бути «вільним і ісламським».

З 1 березня в Росії будуть «пани поліцейські»

Президент Росії Дмитро Медведєв позавчора підписав закон про поліцію, який набуде чинності з 1 березня. Тоді російську міліцію буде перейменовано на поліцію. Також закон, розроблений у рамках реформи органів внутрішніх справ, передбачає скорочення з 1 січня 2012 року штату на 20 відсотків. Коментуючи закон, міністр внутрішніх справ РФ Рашид Нургалієв порадив звертатися до співробітника поліції на вулиці «пан поліцейський».

Бюджетникам у Єгипті підвищать зарплати

Президент Єгипту Хосні Мубарак розпорядився підготувати графік мирної передачі влади в країні з чіткими часовими рамками. Про це повідомив віце–президент Єгипту Омар Сулейман. Окрім того, Мубарак дав розпорядження створити конституційну комісію, яка займеться підготовкою необхідних реформ конституції та інших законодавчих перетворень у країні. Напередодні законодавчий комітет при уряді Єгипту ухвалив рішення про індексацію зарплат працівникам бюджетних організацій із метою підвищити виплати на 15 відсотків. Також із 1 квітня буде підвищено пенсії.

Тим часом на каїрській площі Тахрір залишаються протестувальники, яких не влаштовують компроміси з боку президента. За даними, які оприлюднила позавчора міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch, з початку протестів 25 січня в Єгипті загинули щонайменше 297 людей.

Бхутто доручив убити президент?

Слідчі органи Пакистану внесли ім’я екс–президента країни Первеза Мушаррафа до списку осіб, обвинувачених у причетності до вбивства екс–прем’єра і популярного лідера опозиції Беназір Бхутто у 2007 році. За даними пакистанських ЗМІ, які посилаються на офіційні джерела, рішення внести Мушаррафа в список обвинувачених пояснюється свідченнями колишнього начальника поліції міста Равалпінді Сауда Азіза, який заявив на слідстві, що режим охорони Бхутто було змінено за вказівкою тодішнього президента. Він також стверджує, що площу, на якій було вбито Бхутто, за вказівкою Мушаррафа після її загибелі вимили брандспойтами, що ускладнило збір доказів для розслідування. Сауда Азіза заарештували минулого року разом із колишнім заступником Хуррамом Шахзадом — їх звинувачують у злочинному невиконанні службових обов’язків з охорони Беназір Бхутто.

Південна й Північна Кореї почали переговори

Офіцери армій Південної Кореї і КНДР проводять перші переговори після листопадового військового конфлікту в районі острова Йонпхендо. За словами представників Південної Кореї, переговори, що відбуваються в прикордонному місті Паньміньчжон, закладуть основу для зустрічей уже на рівні міністрів оборони двох країн. Нагадаємо, відносини між комуністичним Пхеньяном та Сеулом загострилися після того, як 23 листопада з боку Півночі було обстріляно південнокорейський острів Йонпхендо в Жовтому морі, де проходить спірна лінія розділу між КНДР і Південною Кореєю. Тоді четверо людей загинуло, більше десяти отримали поранення.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>