Полум’яний карнавал

09.02.2011
Полум’яний карнавал

Мешканка знищеного пожежею будинку в Манілі марно принесла відро з водою, щоб загасити бодай щось зі своїх пожитків. (Фото Рейтер.)

Пожежа на складі в Ріо–де–Жанейро знищила костюми та декорації всіх 12 шкіл самби, які мали змагатися на цьогорічному карнавалі. Оскільки реквізити найяскравішого карнавалу у світі виготовляють переважно з паперу, картону, тканин та дерева, склад на території комплексу «Місто самби» спалахнув миттєво, мов порох. Як повідомляє агенція «Рейтер», 80 пожежникам знадобилося дві години для приборкання вогню. Частина будівлі завалилася. Загалом вогонь знищив близько 8400 костюмів та значну частину помостів із декораціями, які під час карнавалу везуть на машинах. З димом пішла вся робота учасників провідних бразильських шкіл самби, на яку вони витратили останні сім–вісім місяців.

Загальну суму збитків оцінюють у 10 мільйонів бразильських реалів (6 мільйонів доларів). Причину виникнення пожежі ще встановлюють — поліція не виключає можливості навмисного підпалу. За іронією долі, комплекс «Місто самби», будівництво якого обійшлося в мільйони доларів, звели 2005 року саме з метою вберегти карнавальний реквізит від пожеж, які часто траплялися до цього.

Цього року карнавали в Бразилії починаються 5 березня, тож на те, щоб у «пожежному порядку» відновити втрачене, залишається менше місяця. Влада Ріо вже пообіцяла надати матеріальну допомогу постраждалим школам самби. Мер міста Едуардо Паес провів учора надзвичайну нараду з організаторами карнавалу, від участі в якому не відмовилася жодна з танцювальних шкіл. З огляду на надзвичайні обставини, правила карнавалу та визначення переможців цього разу зазнають певних змін.

Ще більшої шкоди завдала велетенська пожежа в найбіднішому районі столиці Філіппін — Маніли. Вогонь спалахнув у понеділок увечері і не вщухав до вчорашнього ранку. У районі нетрів під назвою Квезон Сіті згоріли сотні халуп. Без даху над головою залишилися майже 25 тисяч людей. Лише за щасливим збігом обставин обійшлося без жертв. Семеро осіб отримали легкі поранення.

Пожежники були практично безсилі в боротьбі з вогнем з огляду на густу та хаотичну забудову в цьому районі бідноти. Будинки там зведені переважно з дерева, пластику та навіть картону, тож полум’я миттєво перекидалося з однієї халупи на іншу. За попередніми оцінками, причиною пожежі стала самовільно і неправильно прокладена електрична проводка.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>