«До тата — без претензій»

08.02.2011

У родині голови Верховного Суду Василя Онопенка знову проблеми: мало того, що наразі в СІЗО перебуває його зять Євген Корнійчук, так тепер слідчі Генпрокуратури намагаються встановити місцеперебування його молодшої доньки Ірини та її колишнього чоловіка Володимира Котлярова. Обох хочуть допитати в рамках порушеної щодо них справи за фактом шахрайства. Як учора повідомили в ГПУ, парочку підозрюють у тому, що вони не повернули позичені в 2008 році 2,4 млн. грн. (або 300 тис. доларів США). Неофіційно ж на Різницькій нібито вказують, що частина з цих грошей нібито знадобилася саме голові ВСУ «для вирішення якогось питання».

Тож минулого четверга слідчий з особливо важливих справ ГПУ Павлій спільно зі співробітниками ГУБОЗ МВС проводили обшуки в п’ятьох квартирах, які нібито належать Ірині Онопенко й Володимиру Котлярову. Знайти будинок, в якому мешкає пані Ірина з дітьми, їм удалося лише з останньої спроби. Утiм самої пані Онопенко вдома не було, натомість на місце одразу приїхав її батько і заявив, що власником цього будинку є саме він. На Різницькій же вказують, що, згiдно з інформацією Київського міського БТІ, право власності на цей будинок узагалі ні за ким не зареєстровано.

В оточенні голови ВСУ стверджують, що Онопенка намагаються штучно притягнути до цієї справи, мовляв, гроші донька позичала саме для нього. Відтак спростовують це й додають, що Ірина Онопенко разом із колишнім чоловіком дійсно позичила чималу суму «зелених», але не 300 тис. «баксів», як стверджують ЗМІ, посилаючись на прокуратуру, а лише 252 тис. 500 грн. (у травні 2008 року ця сума дорівнювала 50 тис. доларів США). Донька мала повернути гроші через півроку, але не зробила цього, і це визнають в оточенні голови ВСУ. Мовляв, між сторонами — кредитором і позичальником — виник типовий цивільно–правовий спір, тож з’ясовувати стосунки варто було в суді, а не йти до ГПУ через два роки.

З іншого боку, непорозуміння між сторонами могло виникнути через початок кризи — на час повернення боргу гривня обвалилася ледь не вдвічі щодо долара. При цьому навряд чи кредитор шукав би правду в суді, знаючи, що батько боржниці є головою ВСУ. З іншого боку, нині він лише подав заяву до прокуратури, а там украй оперативно (не спитавши пояснень самої пані Онопенко, не перевіривши обставини впродовж десяти днів) одразу порушили справу. Ніби цього й чекали.

У вітчизняному політикумі вже давно ходять чутки про те, що нова влада намагається витиснути Василя Онопенка з посади голови ВСУ. Утiм він постійно запевняє, що «не дочекаються». Вплинути на пана Онопенка не зміг навіть арешт його зятя — чоловіка іншої доньки Лади Євгена Корнійчука в день народження його доньки (онуки голови ВСУ). Тепер слідчі взялися за його доньку Ірину... Бува не бажають дотиснути не поступливого очільника Верховного Суду? Принаймні лідерка БЮТ Юлія Тимошенко впевнена, що влада чинить тиск на пана Онопенка, щоб «остаточно приватизувати судову систему».

На Різницькій уже традиційно відповіли лише за кілька днів після подій. Учора прес–служба ГПУ повідомила «УМ», що Генпрокуратура «не має жодних претензій до голови Верховного Суду Василя Онопенка, який не є обвинуваченим чи підозрюваним у жодній iз кримінальних справ, що перебувають у провадженні Генпрокуратури». Мовляв, досудове слідство проводиться лише щодо його доньки Ірини та колишнього зятя, яких ніяк не можуть знайти. На Різницькій не виключають, що їх можуть оголосити в розшук.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Генпрокуратура перевіряє інформацію про причетність колишнього першого заступника міністра юстиції Євгена Корнійчука (зятя Онопенка) до незаконного заволодіння шляхом шахрайства кредитними коштами іноземного банку у валюті в сумі, еквівалентній 64 млн. грн., повідомляє прес–служба ГПУ. А минулої п’ятниці представники Генпрокуратури 14 годин проводили обшук у київському офісі юридичної фірми «Магістр і Партнери» (раніше близька до пана Корнійчука) і вилучили документи, пов’язані з розслідуванням у справі щодо діяльності НАК «Нафтогаз».