Трохи Голлівуду у вашингтонській воді

04.02.2011
Трохи Голлівуду у вашингтонській воді

Рональд Рейган.

У неділю, 6 лютого, виповнюється 100 років iз дня народження одного з найвідоміших та найвпливовіших політиків другої половини ХХ століття — 40–го президента США Рональда Рейгана. Він значною мiрою причетний до зміни політичної карти Європи, яка склалася після закінчення Другої світової війни. Рейган вирізняється серед інших президентів США тим, що прийшов на найвищу посаду найпотужнішої країни світу з акторського середовища, вирізняється колоритністю своєї особистості та висловлювань. Незважаючи на посади та регалії, він завжди залишався «простим хлопцем», який виділявся особливим почуттям гумору, і на посаді президента «дожартувався» до того, що змінив перебіг історії та державний устрiй багатьох країн світу.

 

Звивиста дорога до влади

Рональд Вільсон Рейган народився 6 лютого 1911 року в маленькому містечку Тампіко, штат Іллінойс. Він був другим сином у родині католика ірландського походження Джона Рейгана та протестантки Неллі Вільсон, за походженням — наполовину валлійки, наполовину — англійки. Родина часто переїздила через постійнi пошуки праці Джоном Рейганом. Жила бідно, тому Рональд уже в 15 років влаштувався працювати рятувальником на річці Діксон, паралельно закінчивши середню школу та коледж у місті Евріка, штат Іллінойс, в якому спеціалізувався на вивчені економії та соціології. Легенда каже, що впродовж семи років праці рятувальником він урятував життя 77 особам, які тонули.

Молодик був не лише добре розвиненим фізично, а й мав добре підвішений язик: iз дитинства розповідав друзям та однокласникам захоплюючі вигадані історії, демонструючи неабияку уяву. Після закінчення коледжу 1932 року хлопець влаштувався спортивним радіокоментатором, а вже звідти потрапив до Голлівуду. 1941 року вступив добровольцем до армії, але оскільки медична комісія встановила, що Рейган має поганий зір, то його участь у війні обмежилася зйомками навчальних та патріотичних художніх фільмів для підйому духу армії. Тобто Рейган «відвоював» війну, перебуваючи у Голлівудi.

Кінодоробок Рональда Рейгана солідний — вiн виконав ролі у 77 телевізійних та художніх фільмах. Але якщо говорити про якість, то це були головним чином фільми класу «Б», у яких він виконував друго­планові ролі ковбоїв або палких коханців. Його монологи в цих фільмах обмежувалися тими ж короткими фразами, які потім стали його «фірмовим знаком» у часи президентства. Сам Рейган вважав своїм найкращим фільмом «Королівський порядок» (1942), хоча кінокритики виділяють кілька інших стрічок, які мали хоч якусь артистичну вартість або успіх у глядачів. Зокрема, це фiльм «Убивці» (1964), в якому він знявся поруч iз великими голлівудськими зірками Лі Марвіном та Енджі Дікінсон. Було б помилкою стверджувати, що Рейган був «хлопчиком на підігрівках». Він приятелював iз першими зірками Голлівуду, його шанували, тому обрали головою профспілки голлівудських акторів, членом Американської кіноакадемії, його зірка є на «Алеї слави» в Голлівуді.

Рейгана шанували також і за серйозне ставлення до родинного життя, що в Голлівуді є, швидше, винятком. 1940–го він одружився з Джейн Ваймен, і невдовзі в них з’явилася донька Морін. 1941 року подружжя всиновило хлопчика Майкла. Цей шлюб розпався 1948 року, але 1952 року Рейган одружився вдруге — з Ненсі Девіс. У цьо­му шлюбі народилися син Рон і донька Патті.

Курс на політичну кар’єру

Рональд Рейган зацікавився політикою ще до війни і, як це не дивно, тоді за політичними поглядами був близьким до демократів, але вже в повоєнні роки активно приєднався до «полювання на відьом», тобто руху виявлення комуністичних впливів та комуністів у Голлівуді, і став одним iз провідних діячів. Але, що цікаво, він не підримав законодавчої заборони Американської комуністичної партії, вважаючи, що такий крок суперечить американській ідеї свободи. Рейган ще в 50–ті стверджував, що комунізм можна перемогти без застосування сили, лише підтримуючи та пропагуючи американську ідею свободи. І підтвердив на практиці свою тезу, вже перебуваючи на посаді президента США.

1966 року Рональд Рейган боровся за посаду губернатора Каліфорнії і виграв вибори, незважаючи на те, що Каліфорнія — один iз найліберальніших штатів США, його вважають оплотом Демократичної партії (а на той час це була ще й світова столиця руху хіпі, яких Рейган ненавидів усією душею, а вони відповідали йому «взаємністю»). 1970 року Рейган був переобраний на другий термін і залишався на посаді губернатора «сонячного» штату до 1975 року. 1968–го та 1976 року Рейган безуспішно добивася номінації Республіканської партії на участь у виборах президента США. На цей час він уже був переконаним антикомуністом. З такими переконаннями він переміг на президентських виборах 1980 року, а потім повторив свій успіх 1984 року — його переобрали на другий чотирирічний термін.

Замах, хвороби та інші незгоди

Упродовж довгого життя Рейган пережив численні падіння з коней, які не раз закінчувалися травмами, рак товстої кишки і шкіри, проблеми з пухлиною простати та поліпом у харчовому тракті, навіть замах i кулю в хребті, але його таки доконала хвороба Альцгеймера. Рональд Рейган помер 5 червня 2004 року у своєму будинку в Лос–Анджелесі в оточенні родини. Перед смертю він уже нікого не впізнавав, а оточуючі не могли зрозуміти його мови.

Голлівудський стиль правління в Білому домі

«Політика — не погана професія. Якщо ти успішний, то на тебе чекають нагороди, а якщо невдаха, то можеш писати мемуари», — говорив Рейган. Складається враження, що і роль президента він «грав», а не виконував. Рейган намагався не вникати в подробиці великих і малих справ, а лише визначав загальний напрям дій. Рейган не був занадто інтелігентним, якось заявив: «Дерева роблять більше викидів, ніж автомобілі». Безумовний успіх усіх його починань та дій на посаді президента пояснюють тим, що він був чудовим менеджером: мав талант добирати помічників і виконавців, які фахово розробляли і реалізували визначені ним напрями. Але в таких ситуаціях існує і зворотний зв’язок, коли досвідченішi підлеглі вдавалися до інтриг і клали йому на підпис документи, які президент не мав би підписувати і які пізніше компрометували його. Критики Рейгана стверджують, що в добу президентського правління він був лише державною лялькою, за якою ховалися справжні лідери.

Попри все, саме Рейгану приписують успіх так званої «рейганоміки» — значне зростання продуктивності праці та ВВП завдяки збільшенню публічних видатків i зменшенню податків iз метою стимулювання інвестицій. Економіка в роки його правлiння досягла небачених темпів розвитку. Економічну політику Рейгана продовжили його республіканські наступники — батько і син Буші. Під враженням голлівудського фільму «Зоряні війни» Рейган активно просував космічну оборонну систему під такою самою назвою. Він також використав фразу з цього фільму, вперше назвавши 8 березня 1983 року Радянський Союз «імперією зла». Колись на запитання журналіста про те, що відіграло вирішальну роль у падінні СРСР, Михайло Горбачов відповів: «Без усiляких сумнівів, конференція в Рейк’явіку. Комуністичні країни на той час не мали достатньо коштів на конкуренцію в галузі «зоряних воєн».

За заслуги Рональда Рейгана перед Сполученими Штатами його ім’ям названо аеропорт у Вашингтоні (5 лютого 1998 року) та корабель–авіаносець (4 березня 2001 року). Одним з улюблених висловлювань Рейгана було: «Америка занадто велика, щоб мати маленькі мрії». Він довів це власним життям.

Президент жартує

Рейган мав чудове почуття гумору і не раз демонстрував це. Як колись у своїх кіноролях, на посаді президента він часто висловлював короткi фрази, багато з яких майже відразу ставали афоризмами. Під час виступу 1987 року в Західному Берліні біля Берлінської стіни він закликав радянського лідера: «Пане Горбачов, зруйнуйте цю стіну!» Фраза стала і пророчою, і хрестоматійною. У серпні 1984 року перед одним iз виступів Рейган перевіряв мікрофон і сказав для проби: «Мої дорогі американці, з радістю повідомляю вам, що сьогодні я підписав закон, яким заборонив існування Радянського Союзу. А п’ять хвилин тому я віддав наказ бомбардувати СРСР». Мікрофон був увімкнений, і ця заява пішла в ефір. Рейган часто вдавався до самоіронії: «Сьогодні — дуже особливий вечір, хоча, скажу я вам, у моєму віці вже кожен вечір — особливий». Або ось таке: «Політика, кажуть, є другою найстарішою професією світу. Але побувавши в ній, я зробив висновок, що вона дуже схожа на першу».

Гумор не зраджував Рейгану навіть у найтяжчі хвилини. 30 березня 1981 року, тобто на 69–й день президентства, такий собі Джон Хінклі здійснив замах на Рейгана біля виходу з вашингтонського готелю «Хілтон». Куля пройшла за кілька сантиметрів від серця. Перші слова, які президент промовив до дружини Ненсі, впавши на землю, були: «Люба, а я забув попісяти». Коли лікарі вже у шпиталі готували пораненого президента до операції, той, уже під дією наркозу, промовив до них: «Сподіваюся, що ви всі є республіканцями». Опритомнiвши після операції в палаті й зрозумівши, що вижив, Рейган підморгнув вродливій медсестричці й пожартував: «А Ненсі нічого не підозрює про наші стосунки?». До речі, у житті Рейгана все було пов’язане з кіно. Неврівноважений Джон Хінклі здійснив замах на президента, щоб справити враження на голлівудську акторку Джоді Фостер, уваги якої він домагався. А сценарій замаху запозичив iз голлівудського фільму «Таксист» iз Робертом де Ніро та Джоді Фостер у головних ролях.

 

Рекорди Рейгана

1. Був першим і залишається єдиним президентом США, який був членом профспілки і навіть очолював її: голлівудська Гільдія кіноакторів, президентом (главою) якої він був у 1947—1952 та 1959—1960 роках;

2. 11 жовтня 2001 року побив рекорд одного зi своїх попередників Джона Адамса і став найстарішим з усіх екс–президентів США. Помер у віці 93 років і 120 днів. Щоправда, пізніше цей рекорд побив на 45 днів екс–президент Джеральд Форд, який досi тримає пальму першості як такий, що прожив найдовше з усіх президентів США.

3. Залишається найстарішим з усіх американських президентів за віком вступу на посаду (69 років) та залишення її (77 років).

4. Був першим президентом США, починаючи з 1840 року, який подолав так званий «нульовий чинник». Усі його попередники, обрані президентами в роки, нумерація яких закінчувалася на нуль, померли під час президентського терміну.

5. Єдиний iз президентів США, який знявся в комерційній рекламі (чоловічих сорочок).

6. Перший з американських екс–президентів, який помер у ХХІ столітті.

7. Є рекордсменом серед усіх американських президентів: під час виборчої кампанії 1984 року набрав 525 iз 538 електоральних голосів (голосів виборців), перемігши при цьому головних противників Джиммі Картера та Уолтера Мондейла в 49 iз 50 штатів.

8. Єдиний президент США, який розлучався, а першою леді стала його друга дружина.

9. Був не лише єдиним президентом з акторським минулим, а й також єдиним, хто виступав у Лас–Вегасі в ролі коміка (впродовж двох тижнів 1954 року в готелі «Ласт Фронтір»).

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>