Україну реформуємо, світ нагодуємо

28.01.2011

Участь Президента України у Всесвітньому економічному форумі, що проходить у Давосі, відзначилася низкою гучних заяв, але не конкретними діями. Учора під час зустрічі з президентом Європейського банку реконструкції та розвитку Томасом Міроу Президент Янукович впевнено заявив про започаткування ще 21–ї реформи у різних сферах життєдіяльності України. Мовляв, реформи будуть «болючими», але мають покращити рівень життя і підняти економіку. Після цього пан Янукович не забув попросити грошей у ЄБРР для збільшення фонду об’єкта «Укриття». На думку Януковича, до цього процесу варто залучити нових донорів, а всі питання обговорити під час міжнародної конференції «25 років Чорнобильської катастрофи. Безпека майбутнього».

Натомість, виступаючи під час проведення ланчу від імені уряду Австрії й Організації економічного співробітництва й розвитку, Віктор Янукович запропонував провести у 2012 році в Києві регіональний саміт Всесвітнього економічного форуму. Бо нова влада України зацікавлена «в активному діалозі на всіх форумах і майданчиках Європи й інших регіонів світу». Водночас під час зустрічі Президента Януковича із президентом Швейцарської Конфедерації Мішелін Кальмі–Рей iшлося про поглиблення співпраці між двома країнами.

У Давосі глава держави також зустрівся із Генеральним секретарем ООН Пан Гі–Муном, спілкування з яким не було оригінальним: Янукович укотре запевнив Генсека щодо готовності України активно долучитися до програм ООН із забезпечення продовольчої безпеки у світі. Сторони обговорили можливість співпраці ООН і України з подолання продовольчої кризи, адже зростання цін на харчову продукцію останнім часом має глобальну світову тенденцію.