Смертельна зустріч

26.01.2011
Смертельна зустріч

Учора на вході в аеропорт «Домодєдово» міліція пропускала всіх через рамки металодетекторів. (Рейтер.)

Сьогодні в Росії — день жалоби. Укотре за останні роки Москва стала ареною кривавого теракту. Позавчора о 16:32 за московським часом у залі зустрічі прибулих пасажирів московського аеропорту «Домодєдово» пролунав вибух потужністю п’ять кілограмів у тротиловому еквіваленті, який забрав життя 35 людей. Понад 130 отримали поранення, 110 із них госпіталізовано, стан здоров’я 43–х лікарі оцінюють як тяжкий чи критичний.

Учора почалося опізнання тіл загиблих родичами. Доти слідчі органи за документами ідентифікували 26 із 35 жертв теракту. Серед них є 11 (за іншими даними — 12) іноземців. Уже ідентифіковано тіла двох громадян Великої Британії та по одному Німеччини, Таджикистану, Болгарії, Узбекистану, Киргизії. На жаль, загинула й одна громадянка України. Інші трупи настільки понівечені, що поки не вдається встановити навіть стать загиблих.

Серед поранених, окрім росіян, також є 11 громадян інших країн: Сербії, Німеччини, Словенії, Великої Британії, Італії, Франції, Таджикистану та Молдови. Особи 24 поранених поки що встановити не вдалося — вони перебувають у важкому стані й не можуть назвати своїх імен.

Слідчий комітет прокуратури Росії відкрив справу за трьома статтями Кримінального кодексу РФ: «Терористичний акт», «Вбивство двох і більше осіб» та «Нелегальний обіг зброї і вибухових речовин». Згодом до них додали ще одну — «Нелегальне виготовлення зброї». СКП не робить жодних заяв щодо подробиць слідства. Російські інформагенції з посиланням на власні джерела в силових структурах повідомляють, що терористів було двоє — чоловік арабської чи кавказької зовнішності та жінка в східному одязі. Окремі свідки події кажуть, що вибуховий пристрій привела в дію саме жінка, відкривши сумку з вибухівкою. Але джерела РІА «Новості» в силових структурах повідомляють, що вибуховий пристрій був на поясі терористки–смертниці. Такої самої думки дотримується й представник Слідчого комітету Володимир Маркін. «На місці вибуху не залишилося вирви, тому ми вважаємо, що вибуховий пристрій не стояв на підлозі, а був прикріплений на поясі», — пояснив чиновник. Так чи інакше, обидва терористи від вибуху загинули.

Учора президент Росії Дмитро Медведєв в ефірі телеканалу «Росія 24» заявив, що за теракт у «Домодєдово» «повинні відповісти менеджмент аеропорту та компанія, яка приймає рішення». «Те, що сталося, демонструє явні порушення в гарантуванні безпеки», — вважає глава РФ.

У «Домодєдово» з цим категорично не згодні. «Аеропорт не повинен нести відповідальності за цей теракт, оскільки всіх вимог авіаційної безпеки було дотримано», — наголосила прес–секретар летовища Олена Галанова. За її словами, за безпеку в зоні зустрічі пасажирів відповідає міліція, а не служби аеропорту.

Пасажиропотік найбільшого в Росії аеропорту «Домодєдово» впродовж 2010 року становив 22,4 мільйона пасажирів. Власником летовища є група «Іст лайн», яка належить офшорній компанії.

Прем’єр–міністр Росії Володимир Путін розпорядився надати всю необхідну допомогу потерпілим та родинам загиблих. Російська влада вже заявила, що виплатить їм велику компенсацію. У зв’язку із замахом у «Домодєдово» підвищених заходів безпеки вжито в усіх великих аеропортах Росії, передусім на півдні країни та на Північному Кавказі.

ШУКАЛИ НЕ ТАМ

Напередодні теракту в «Домодєдово» — у ніч на 24 січня — Федеральна служба безпеки Росії перевіряла інформацію про терориста–смертника в Московському регіоні. Про це журналістам повідомило джерело в правоохоронних органах. Але терориста шукали не в «Домодєдові», де зрештою стався вибух, а в підмосковному місті Зеленоград. Розшук не дав ніяких результатів.

  • Загинув за Батьківщину? Доведи

    60-річна Тетяна Горячевська пригадує, що спершу син Олександр не посвячував її з чоловіком у свої задуми. Він був інженером-теплотехніком за освітою, після закінчення вишу працював на Полтавському тепловозоремонтному заводі за фахом. >>

  • На чужині — не ті люди...

    Українці вже звикли до того, що війна в нас називається АТО, окупанти — сепаратистами, а біженці — переселенцями. Кажуть, що так зручніше «батькам нації» вести міжнародні перемовини. Це, у свою чергу, теж виявилося лише черговою брехнею і призвело фактично до капітуляції України перед так званими тимчасово непідконтрольними територіями. >>

  • «Русскій мір» у нашій церкві служити не буде»

    Село Черневе, що в Глухівському районі на Сумщині, — невелике, ледве чотириста мешканців набереться. Проте неабиякі пристрасті вирують нині в цій сільській глибинці, розташованій усього за якихось п’ять кілометрів від російського кордону. >>

  • Батько солдата

    Ця історія починається з Майдану. Олексій Кабушка пригадує, що потрапив на Майдан іще тоді, коли його, по суті, не було. Дізнавшись про те, що Віктор Янукович відмовився підписати у Вільнюсі договір про євроінтеграцію, відчув, що потрібно вирушати до Києва. Приїхав на Майдан годині о 19-й, але там нікого не було. Чоловік навіть розгубився: невже він сам такий? >>

  • «Нашим хлопцямна війні Бог дає інші очі»

    Доки ми з Юрієм Скребцем спілкувалися, він увесь час відволікався на телефонні дзвінки. Усі вони переважно стосувалися поранених українських воїнів, життя яких від самого початку бойових дій на Донбасі дніпропетровські лiкарi рятують постійно і цілодобово. >>

  • Зона як заповідник

    Чорнобиль і через 30 років після аварії на атомній станції є загадкою. Ми відправилися туди в організований тур, прихопивши власний старенький дозиметр 1987 року випуску... Нагадаю, напередодні 30-х роковин із часу вибуху на ЧАЕС Президент підписав указ про створення Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника. >>