Школяр? Плати!

26.01.2011

У міському бюджеті не знайшлося 1,5 мільйона гривень, щоб компенсувати збитки КП «Рівнеелектроавтотранс» за пільгове перевезення у місцевих тролейбусах учнів та студентів. Як розповів начальник міського управління транспорту і зв’язку Віталій Миронюк, оплачувати повну вартість квитка у тролейбусі учні та студенти будуть, як мінімум, до 1 квітня. А після закінчення першого кварталу, зважаючи на результати виконання міського бюджету, до цього питання депутати повернуться і, можливо, знову відновлять пільги.

«Потрібно було чимось жертвувати: закривати одну зі шкіл або ж дитсадок, — пояснює таке рішення міський голова Рівного Володимир Хомко. — Тому вирішили, щоб були найменші витрати, скасувати пільги на проїзд у тролейбусі. Нині вирішуємо питання, щоб забезпечити пільговим проїздом лише малозабезпечених учнів та студентів. Можливо, це буде у вигляді адресної допомоги чи пільгових квитків. Цілком iмовірно, що спрямуємо на це 52 тисячі гривень, які планували витратити на проїзні квитки для депутатів». Що стосується безкоштовного проїзду для пільгових категорій населення (пенсіонерів, інвалідів тощо), то він у тролейбусах Рівного залишається й надалі. Адже компенсації за їхнє перевезення надає не міський, а державний бюджет.

Рішення влади міста про скасування пільг на проїзд у тролейбусі для школярів та студентів обурило громадськість. «Ідучи на вибори, майже всі політичні сили обіцяли підвищення соціальних стандартів, — висловилася з цього приводу член правління ГО «Жінки Батьківщини» Лілія Москальова. — І ось — «підвищили», розпочавши з дітей. На засіданні міськвиконкому директор КП «Рівнеелектроавтотранс» Степан Загиней наводить якісь захмарні цифри витрат на перевезення школярів та студентів. А члени міськвиконкому і депутати міськради йдуть у нього на повідку — за рішення про скасування пільг на проїзд у тролейбусі проголосували всі політичні сили».