Тече вода,тече брудна

26.01.2011
Тече вода,тече брудна

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

Упродовж двох тижнів унаслідок прориву каналізації в місті Каховка в Каховське водосховище потрапляли стічні води. Місцева влада стверджує, що це ніяк не позначилося на якості питної води, а мешканці Херсонщини та Миколаївщини обурені: невже злив фекалій — це вже навіть не привід для занепокоєння?

— Аварія сталася на глибині семи метрів. Роботи з її усунення коштували муніципальній скарбниці не менш 80 тисяч гривень. Однак на цьому проблеми не скінчилися, — розповів «УМ» мер Каховки Олександр Карасевич. — Адже колектор та очисні споруди міста побудували 43 роки тому. Вони вже прогнили й потребують негайної реконструкції, яка коштуватиме рівно в тисячу разів дорожче. Але наразі ми ніде не можемо «вибити» ці кошти для міста...

Потрібно зазначити, що поряд із Каховським водосховищем, нижче за течією розташований водозабірник, з якого отримує воду півмільйонний Миколаїв. Однак, за версією «Миколаївводоканалу», приводів для занепокоєння немає.

— Той обсяг аварійних скидів, який через прорив колектора потрапив у Дніпро — просто крапля в морі, — повідомив керівник прес–служби ДКП «Миколаївводоканал» Тарас Кремінь. — Після аварії ми посилили контроль за якістю води — протягом дня по кілька разів воду перевіряли. Ніяких змін у воді не було виявлено, тому в мешканців Миколаєва й області немає підстав для хвилювання.

Ці слова були б втіхою в тому випадку, якби аварія, що сталася, — була б чимось унікальним. А відтак люди мали впевненість у тому, що нічого подібного більше не станеться. Однак не дарма ж фахівці порівнюють каховський колектор із «мінним полем», яке в будь–яку хвилину може дати новий фонтан фекалій. Тактика накладання нових «латок» на стару трубу давно вже себе не виправдовує.

Скидання забруднених вод у Каховське водосховище давно вже стало звичною практикою для комунальних підприємств міст і селищ, розташованих по берегах рукотворного моря. Наприклад, у сусідньому з Каховкою місті Бериславі, очисні споруди не можуть доукомплектувати необхідним обладнанням уже добрий десяток років — там теж існує проблема з грошима. «Символічно» знезаражені фекалії з року в рік ллються в балки, що раніше слугували нерестовищами для цінних промислових видів риб, яким дамба Каховської ГЕС перекрила дорогу в плавні. Тепер лящ, тарань і короп намагаються триматися від берега подалі. Та й для людей літній період купання в Каховському морі частенько закінчується проблемами із самопочуттям: це й загострення алергічних захворювань, i проблеми зі шлунком. Недарма ж санепідслужба ось уже багато сезонів поспіль не дає офіційного дозволу на відкриття більшості місцевих пляжів. Якщо ситуація з постійними проривами каналізації не зміниться до початку літнього сезону — значно погіршиться й без того тривожна екологічна ситуація на узбережжі Дніпра, що наразі ще вважається зоною відпочинку.

Нагадаємо, Каховка — «батьківщина» всеукраїнського фестивалю «Таврійські ігри». Влітку сюди з’їжджається кілька десятків тисяч любителів хорошої музики з усієї України. Саме свято давно стоїть на комерційних рейках і приносить місцевим політикам і чиновникам багатомільйонні прибутки ось уже понад десять років. Проте досі Каховка так і не перетворилася на квітуче місто: з якоїсь загадкової причини грошей не вистачає навіть на банальний ремонт каналізації.