Коктейльна розмова про тероризм

26.01.2011
Коктейльна розмова про тероризм

Давоський форум триватиме до 30 січня. (Рейтер.)

Сьогодні на швейцарському гірському курорті Давос розпочинає свою роботу 41–й Світовий економічний форум — найбільше у світі зібрання представників економічних та політичних еліт. На його завершення 30 січня не буде ухвалено жодних декларацій, резолюцій чи рішень, які є обов’язковими для виконання. Майбутні шляхи розвитку світової економіки учасники Давоського форуму визначають у ході неформальних зустрічей, коктейлів та традиційних обідів.

Нова реальність за спільними правилами

Цього року економічну долю світу в Давосі вершитимуть керівники 18 iз країн «Великої двадцятки», зокрема прем’єр–міністр великої Британії Девід Камерон, канцлер Німеччини Ангела Меркель, президенти Франції Ніколя Саркозі, ПАР — Джейкоб Зума, Індонезії — Сусіло Бамбанг Юдхойоно, Мексики — Філіпе Кальдерон, а також резидент ЄС Герман ван Ромпей. Президент Росії Дмитро Медведєв через теракт в аеропорту «Домодєдово» відклав свій приїзд, але все одно приїде в Давос, скоротивши своє перебування на форумі до одного дня. Сполучені Штати Америки представлятиме міністр фінансів Тімоті Гайтнер. Загалом у Давосі очікують глав урядів 35 держав, керівників 50 провідних міжнародних організацій, включно з Генсеком ООН Пан Кі Муном, та понад дві з половиною тисячі делегатів зі 100 країн світу.

Гасло цьогорічного зібрання — «Спільні норми для нової реальності». Головними темами форуму є Китай та його вплив на світову економіку — з огляду на це, китайська делегація буде найчисельнiшою, але при цьому менш представницькою, ніж у попередні роки, — структурні та законодавчі реформи у США та світовий тероризм. У зв’язку з подіями в Москві останню тему буде доповнено й розширено. Давос залишається чоловічим привілеєм, оскільки серед учасників жінки становлять не більше 20 відсотків. Хоча насправді це неабияке досягнення — раніше представниць прекрасної статі на форумі було ще менше. На тому, щоб збільшити їх представництво бодай до 1/5, наполягла керівник гендерної програми Давоса — Саадія Західі.

На прес–конференції напередодні відкриття Давоського форуму його засновник Клаус Шваб визнав, що й цього року не вдасться оминути розмов про світову економічно–фінансову кризу. «Ми повинні уважно стежити, щоб вона не перетворилася на кризу соціальну, як це вже відбувається в деяких країнах, і щоб не стала кризою поколінь, оскільки наявна тенденція вирішувати сьогоденні проблеми за рахунок дітей та онуків», — пояснив Шваб.

Неприступна фортеця з культурною програмою

Давос щороку пропонує для учасників і широку культурну програму. Адже, як наголошують організатори, форум залишається «лише майданчиком для обговорення світових викликів, на якому може пролунати нова рятівна ідея».

Традиційно для спокою високоповажних учасників форуму вживають надзвичайних заходів безпеки. Відучора над Давосом закрито повітряний простір. Федеральний департамент (міністерство) оборони, цивільного захисту та спорту Швейцарії попередив, що до 31 січня в радіусі 46 кілометрів навколо Давосу заборонено польоти будь–яких літаків, гелікоптерів та інших літальних апаратів. За дотриманням цих правил пильно стежать швейцарська та австрійська військові авіації. На землі охорону ВІПів забезпечують тисячі поліцейських та кинуті їм на допомогу чотири тисячі військовослужбовців. На неприступну фортецю перетворено не лише саме гірське містечко, а й далекі підступи до нього: навколо Давосу встановлено 18 кілометрів загороджень із тисячі лантухів iз піском.

Наша присутність

Українське представництво на Давоському форумі завжди на високому рівні забезпечує зять Леоніда Кучми, олігарх Віктор Пінчук. От і цього разу завдяки організованому його фондом Українському (вже сьомому) ланчі в Давосі Президент Янукович матиме змогу зустрітися з польським колегою Броніславом Коморовським. Як інформує Фонд Пінчука, президенти, зокрема, обговорять роль Євро–2012 у розвитку України та Польщі. Загалом у ланчі, який відбудеться 28 січня, візьмуть участь близько 300 осіб — представники ділових кіл, політики, громадські діячі та журналісти.

А напередодні Фонд Пінчука організовує в Давосі «круглий стіл» iз питань благодійності під назвою «moderniARTization». Основною темою обговорення стане роль мистецтва і філантропії в перетворенні суспільства. У дискусії візьмуть участь керівники найбільших світових музеїв, митці–інноватори, експерти і благодійники, які реалізують масштабні проекти у сфері сучасного мистецтва. Спеціальним гостем «круглого столу» буде американський художник Деміен Херст, а в ролі модератора дискусії виступить бразильський письменник Паоло Коельйо.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>