Бий своїх для... Заходу?

26.01.2011
Бий своїх для... Заходу?

Анатолій Гриценко — двічі спікер Верховної Ради Криму. (з сайту е–Крим.)

Анатолія Гриценка — колишнього найвищого посадовця Криму, екс–голову ВР АРК, а пізніше — «губернатора» Херсонщини (на цій посаді торік він пробув лише три місяці) — позавчора арештували на одній із центральних вулиць Сімферополя. Джерело в правоохоронних органах розповіло «УМ», як відбувалося затримання: співробітники ДАІ зупинили автомобіль «Тойота Прадо», оформлений на дружину пана Гриценка. У машині знаходився сам політик–«регіонал», який нині є просто депутатом кримського парламенту. Представник правоохоронних структур пред’явив йому постанову на затримання. При цьому також були присутні бійці спецпідрозділу «Беркут».

Кримінальну ж справу порушили трьома днями раніше, якраз тоді, коли однопартійці–земляки Гриценка з його рідного Ленінського району автономії одностайно довірили панові Анатолію очолити місцевий осередок Партії регіонів.

Саме до малої батьківщини Анатолія Гриценка географічно «прив’язана» кримінальна справа, у якій він головний і наразі нібито єдиний фігурант.

У 2001—2005 роках пан Гриценко, очолюючи державну адміністрацію найбільшого за площею на півострові району, за версією прокуратури, перевищив службові повноваження. Наслідком стало незаконне вилучення 4,8 тисячі гектарів землі у доведеного до банкрутства військового радгоспу «Азовський», що має вихід до «рибних» (у прямому сенсі — теж) місць однойменного моря.

Першою на ці протиправні речі відреагувала ще військова прокуратура ВМС України. Але тільки тепер її «почин» із подачі Генпрокуратури підхопила кримська прокуратура. Це збіглося з широко продекларованою кампанією нинішнього господаря Криму, «донецького» прем’єр–міністра Василя Джарти щодо наведення ладу у царині земельних відносин.

Подейкують, що Анатолій Гриценко минулого року серйозно зіпсував стосунки з головою Ради міністрів АРК. Нібито саме з подачі Гриценка Кримом почали ширитися чутки про те, що пан Джарти піде у відставку через хворобу. Сам кримський прем’єр в одному зі своїх недавніх інтерв’ю досить критично висловився про діяльність Гриценка.

Раніше правоохоронцями був затриманий, а пізніше — засуджений Даніял Аметов, колишній позаштатний радник Гриценка, один із лідерів громадського руху «Авдет», який переймається питаннями узаконення земельних самозахоплень.

«Удар по Гриценкові, по його політичних амбіціях і бізнес–зв’язках, його мережі кримської еліти — це водночас хороший привід продемонструвати Заходу, що в Україні боротьба з корупцією не є вибірковою», — таку думку в коментарі сайту «Новий регіон» висловив київський політолог Вадим Карасьов, член партії «Єдиний центр».

Цю логіку певною мірою підтверджують попередні «радгоспні» викриття . Адже так само незаконно, за інформацією флотської прокуратури, приблизно в той самий період вилучали землі в інших незахищених військових радгоспах, зокрема «Євпаторійському « і «Гурзуфському». Проте кримінал досі масштабно визнали тільки за оборудками навколо «Азовського».

Як повідомив «УМ» керівник відділу зв’язків Генеральної прокуратури України Юрій Бойченко, кримінальну справу проти Гриценка порушено за ч.3 ст. 365 Кримінального кодексу (перевищення службових повноважень). Центральний районний суд Сімферополя дав санкцію на обшук у квартирі колишнього голови ВР автономії, й обшуки помешкання та офісу вже відбулися. До речі, аналогічній процедурі з боку місцевої податкової міліції півроку тому піддавали фірми, що належать Ользі Гриценко — дружині 52–річного екс–спікера.