З американкою, під «Металліку»

26.01.2011
З американкою, під «Металліку»

25–річний Антон Ковалевський у нинішньому складі збірної України є найдосвідченішим. (Рейтер.)

Шестеро фігуристів представляють Україну на континентальній першості, що стартувала позавчора у швейцарському Берні. По одному нашому делегатові змагається в чоловічій та жіночій одиночній програмі, дві пари заявлені на турнір танцювальних дуетів. У спортивному парному катанні честь синьо–жовтого прапора не представляє ніхто — занепад триває. Уже звично наші не претендуватимуть на медалі. Тим паче, дехто взагалі вперше стартує на чемпіонаті такого рівня.

Із минулорічного складу, який їздив на ЧЄ до Таллінна, на європейську першість у Берн вирушив лише Антон Ковалевський. Тоді він посів 13–те місце, тепер же чемпіон України спробує принаймні поліпшити результат. Для Антона нинішній чемпіонат Європи вже п’ятий у кар’єрі: вище від минулорічного щабля він ще жодного разу не піднімався. 25–річний Ковалевський, який живе й тренується в Німеччині, пропускав понеділкову кваліфікацію; він почне виступи завтра в короткій програмі.

Так само пропускала кваліфікацію Ірина Мовчан. Минулого року на континентальній першості Україну представляла Наталія Попова, але до грудневого чемпіонату України вона не підготувалася через травму й віддала «золото», а заодно й путівку на Європу, 20–річній Мовчан. Іра зараз живе й тренується у США; свою коротку програму на музику гурту «Металліка» вона представить у п’ятницю.

Сьогодні ж свою майстерність у короткій програмі покажуть танцюристи. Минулоріч у Таллінні від України змагалися дуети Ганни Задорожнюк і Сергія Вербилло (восьме місце) та Алли Бекназарової й Сергія Зуя (11–те). Нині ці пари вже не виступають разом, а за підсумками грудневої першості України квитки до Швейцарії вибороли нові спортсмени: чемпіони — Шивон Хікін–Кенеді (19–річна уродженка США, знаменитого містечка Беверлі–Хіллз) та 28–річний Олександр Шакалов, а також срібні призери — Надія Фроленкова та Михайло Касало. Окрім просто бажання показати якомога кращий результат, у них буде ще й окреме змагання: та пара з України, яка в Берні краще себе зарекомендує, в березні поїде до Японії на першість світу.

Серед спортивних пар минулого року четверте місце посіли наші Тетяна Волосожар та Станіслав Морозов. Але після того, нагадаємо, Тетяна Волосожар змінила громадянство на російське і тренується тепер разом із відомим росіянином Максимом Траньковим. Хоча в Берні вони не змагатимуться — для Тетяни має минути рік від її останнього виступу за збірну України. Цей «карантин» закінчиться в лютому.

А заміна Волосожар/Морозову в Україні просто не виросла. «У нас зараз немає пар, які б підходили для участі в таких стартах за віком. Згідно з регламентом, у змаганнях серед дорослих можуть брати участь спортсмени від 15 років. У нас же є лише молодші, які наразі випробовують себе серед юніорів», — пояснив ситуацію «Україні молодій» віце–президент Федерації фігурного катання України Даніль Амірханов.

Катається в Берні ще одна українка, але з німецьким паспортом. Олена Савченко в парі з Робіном Шолкови в Таллінні–2010 здобула «срібло», тепер же прагне виграти медаль вищої проби.