НОВИНИ ПЛЮС

21.01.2011

Знову арешти в Москві

У Москві під час мітингу пам’яті вбитих 19 січня 2009 року адвоката Станіслава Маркелова та журналістки Анастасії Бабурової було затримано 21 людину. Акція на Пушкінській площі була несанкціонована, участь у ній, за різними оцінками, взяло від 350 до двох тисяч осіб. Як повідомили в правоохоронних органах Москви, одну людину затримали за підпал фаєра, ще кількох — за те, що прийшли в масках. У найближчому відділенні міліції на всіх склали протоколи про адміністративні правопорушення. Жалобні мітинги пам’яті Маркелова і Бабурової позавчора ввечері відбулися й у низці інших міст Росії.

Конгрес наплював у борщ Обамі...

Палата представників Конгресу США 218 голосами проголосувала за скасування закону про реформу охорони здоров’я, ухвалення якого з великими зусиллями минулого року домігся президент США Барак Обама. Це рішення було цілком очікуваним. Після виборів минулого року здобули більшість у Нижній палаті парламенту і демонструють висуванцю Демократичної партії Обамі свою силу перед президентськими виборами 2012 року. Голосування щодо реформи було призначене на минулий тиждень, але через замах на члена палати представників Габріель Гіффордс його перенесли. Для того, аби реформу було скасовано, голосування Нижньої палати має підтримати Сенат, але там більшість мають демократи, тому голосування заздалегідь приречене на поразку.

Реформа охорони здоров’я, яка була одним із головних проектів Барака Обами, передбачає зниження вартості медичного страхування та більшу доступність лікарських послуг. Її запровадження має забезпечити страхуванням близько 31 мільйона американців, які раніше не мали можливості його придбати. Опозиційна до президента Республіканська партія від початку виступала проти цієї радикальної для системи охорони здоров’я США реформи.

...а його рейтинг тим часом зріс

Рівень популярності президента Барака Обами серед американців за останній місяць зріс до позначки 53%. Згідно з даними опитування, проведеного на замовлення газети «Уолл–стріт джорнал» і телеканалу Ен–Бі–Сі, рейтинг Обами піднявся на 8% порівняно з груднем 2010 року. Крім того, за останній місяць рівень недовіри до президента США знизився з 48% до 41%. Цьому, зокрема, сприяв виступ президента 12 січня на церемонії пам’яті жертв нападу на учасників політичного мітингу в місті Тусон. Нагадаємо, з листопада 2009 року рейтинг Обами не дотягував до позначки 50%.

Ху в Америці

Лідер Китаю Ху Цзіньтао під час візиту до США визнав, що в КНР є проблеми у сфері прав людини. Водночас на спільній прес–конференції з американським президентом Бараком Обамою Ху наголосив, що його країна «домоглася в цій сфері колосального прогресу, який визнаний у всьому світі». І запевнив: Китай сповнений рішучості продовжувати розмову про права людини «на основі взаємної поваги і невтручання в наші внутрішні справи».

Попри регулярну критику ситуації з правами людини в КНР із Білого дому, у США китайського лідера зустрічають з великими почестями. Як наголосив Обама, співпраця між їхніми країнами сприятиме взаємному процвітанню й безпеці обох держав.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>