Діалог перед погромами?

21.01.2011

Відритий лист глави уряду Криму Василя Джарти до керівника Меджлісу кримських татар, народного депутата України Мустафи Джемілєва, продиктований «наміром покласти край ситуації, пов’язаній із так званими кримськотатарськими земельними самозахватами», повідомляє прес–служба Радміну АРК. Такими «галявинами протесту», приміром, Сімферополь оточений від березня 2006 року. Ділянки «застовпили» переважно тимчасовими сарайчиками з ракушняку, які самі по собі потроху розвалюються, а територія навколо заростає бур’яном. Окремі спроби ліквідувати самобуди навіть за рішеннями судів і повернути ділянки законним власникам, себто тим, хто має на них акти про власність, у деяких селах Сімферопольського району не увінчались успіхом. Ситуація справді «зависла».

Тож макіївська команда «регіоналів» на чолі з паном Джарти, який тільки 14 січня вийшов на роботу після двомісячного лікування у ФРН, вирішила повернутись до заскорузлого земельного питання. І, либонь, у такий спосіб продемонструвати Президентові Віктору Януковичу, а заодно й кримчанам, налаштованість на реалізацію щойно розробленої Стратегії соціально–економічного розвитку Криму до 2020 року.

«Ваша (мається на увазі Джемілєва. — Авт.) думка й позиція з ключових питань громадсько–політичного життя, — йдеться в листі Василя Джарти, — мають важливе значення для кримських татар. Упевнений, що при вашому високому авторитеті ви маєте необхідний вплив, щоб переконати кримських татар, котрі порушили закон, добровільно звільнити самовільно захоплену землю».

У разі відсутності реакції Прем’єр попереджає, що спрямує відповідне звернення у правоохоронні органи та прокуратуру з «вимогою вживання невідкладних заходів щодо порушників».

Мустафа–ага перебував у складі делегації Верховної Ради України в Туреччині, але реакція корінного народу не забарилася. «Кримські татари, — прокоментував звернення Джарти заступник Джемілєва Рефат Чубаров, — віддадуть свої п’ять–десять соток, коли побачать, як влада забере сотні тисяч гектарів у чиновників. А поки що бачимо тотальну корупцію в органах влади, що розпоряджаються кримською землею».

Оцінку Чубарова, по суті, підтвердила й голова комісії ВР АРК з питань протидії корупції Людмила Лубіна. За її словами, останнім часом у Криму зростає тенденція самозахоплення землі не депортованими громадянами, а все більше підприємствами і громадськими організаціями. На совісті останніх, як стверджують деякі фахівці, ледве не 80% всіх земельних самозахоплень.

Це вже друга спроба пана Джарти в іпостаті «регіонального» кримського Прем’єра досягти бодай невеликої перемоги на ключовому для всіх «земельному фронті». Першу, під куполом Верховної Ради України, успішно завалили свої ж, однопартійці з депутатської більшості. Кримський Прем’єр шукав у них підтримки своїх ініціатив — аби на законодавчому рівні закріпити за Радміном АРК повноваження розпоряджатись цінними землями півострова. «Серед депутатів, у тому числі з Партії регіонів, присутні люди, у яких є інтереси на узбережжі. І їм не хотілося б, знаючи мою позицію, домовлятись зі мною, бо домовлятись зі мною буде неможливо», — коментував тоді Василь Джарти.

Учора голова кримського Радміну мав домовлятись із цього приводу з Рефатом Чубаровим.

 

ЦИТАТА

Голова Меджлісу Мустафа Джемілєв в інтерв’ю сайту «Главком» заявив, що в Криму найближчим часом очікуються погроми кримських татар саме з приводу власності на землю.

«Земельне питання в Криму — кричуща несправедливість по відношенню до людей, які повернулися на батьківщину. Їм не тільки не повертають те, що було незаконно відібране під час депортації, а вони ще й позбавлені можливості брати участь у приватизації сільськогосподарської землі», — вважає голова Меджлісу. Тому, за словами Джемілєва, татари змушені займати земельні ділянки «в явочному порядку». Останнім же часом порушено багато кримінальних справ проти десятків людей, які вже отримали повістки. «Їм інкримінують самовільне захоплення землі, а тому не складно припустити, що скоро цю землю почнуть забирати», — сказав Мустафа–ага.