Злука, але не влади з народом

21.01.2011

Соборність — єдність українських земель — це тема, на яку прийнято багато говорити в політикумі й суспільстві. І влада, й опозиція, й «прості патріоти» 22 січня «єднатимуть береги Дніпра». Зібрання, віча, живі ланцюги й автопробіги — все це дає підстави думати, що День Соборності — таки народне свято.

Прес–служба Президента Віктора Януковича повідомила, що він «iз великою увагою поставився до організації відзначення Дня Соборності України. Це свято, на його переконання, є святом споконвічної мрії українського народу про незалежну, соборну національну державу». З цієї нагоди Президент, а також Голова Верховної Ради Володимир Литвин, Прем’єр Микола Азаров, депутати, члени уряду та столична влада в суботу покладуть квіти до пам’ятників Тарасу Шевченку та Михайлу Грушевському, а потім усі разом поїдуть на урочисте зібрання до Національного Палацу «Україна».

Влада столиці готує «концертно–розважальну програму» на майдані Незалежності та в районах столиці. Уздовж Хрещатика відбуватиметься святковий ярмарок, де можна буде купити вироби майстрів iз різних регіонів України та скуштувати страв національної кухні. А ввечері над центральною площею Києва буде традиційний феєрверк.

Офiцiйнi заходи заплановано i в регiонах.

Своє свято планує й опозиція. Близько десятка партiй закликають усіх прийти в День Соборності на Софійську площу, де о 14.00 почнеться мiтинг протесту проти полiтики влади. «Батькiвщина», «Свобода», «Наша Україна» виступають спiльною стороною. При цьому «Фронт змiн», «За Україну!», УРП «Собор» та частина депутатiв вiд «НУНС» мiтингуватимуть окремо — на Контрактовiй площi.

Перед тим кожен охочий може прийти об 11:00 на міст Патона й стати ланкою живого ланцюга, який поєднає два береги Дніпра. Цього року учасники ланцюга утворять також 30–метровий національний прапор. Будь–яка партійна символіка під час цiєї акції на мосту заборонена. Живі ланцюги утворять і в багатьох інших містах України, а в Донецьку планується також смолоскипна хода.

Так само лише в синьо–жовтих національних кольорах пройде й автопробіг «Київ—Крути» на вшанування 93–ї річниці подвигу патріотичної молоді в бою з переважаючими силами більшовиків. «Ситуація в теперішній Україні подібна на ту, що передувала історичній драмі 1918 року», — вважають організатори цього заходу. Вони сподіваються, що в пробігу візьмуть участь до трьох сотень авто.

 

ДОВІДКА «УМ»

День Соборності, або День Злуки — свято, яке відзначають 22 січня, в день проголошення Акту возз’єднання Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки, що відбулося в 1919 році. Офіційним державним святом в Україні День Соборності став у 1999 році, хоч патріоти святкували його і раніше. Саме з Днем Соборності пов’язана така традиція, як «живий ланцюг» — вiдтодi, як 21 січня 1990 року «живий ланцюг» поєднав Київ та Львів як символ єдності Східної та Західної України.