Свої також крадуть

20.01.2011
Свої також крадуть

Дмитро Табачник, виявляється, «кришував» розкрадання майже 3 млн. гривень. (Фото Аліси СУМКІНОЇ.)

Учора в урядовому будинку зустрічали ревізора. Керівника державної фінансової інспекції (колишнє КРУ) Петра Андреєва, який напередодні дав велику викривальну пресконференцію проти Юлії Тимошенко, запросили відзвітувати ще й перед високими чиновниками. «Я попрошу Петра Петровича насамперед зосередитися на порушеннях, допущених нинішніми посадовцями», — створив інтригу Прем’єр Микола Азаров, намагаючись при цьому виглядати справедливим. Слова викликали сподіваний ефект — особливо після його ж зізнання, що всі відсотки зростання, досягнуті новою владою, насправді важать дуже мало. Адже базою для порівняння служить безпрецедентне падіння 2009 року.

А наприкінці свого короткого спічу, коли журналісти перед початком закритої частини засідання вже приготувалися покидати залу засідань, Микола Янович зробив пресі щедрий подарунок. «Прошу представників ЗМІ залишатися у цьому залі впродовж доповіді Петра Андреєва, — розпорядився Прем’єр. — У членів уряду немає заперечень?».

Головний ревізор країни, втім, розпочав політкоректно: із критики головної опонентки нинішньої влади. Окрім загальних звинувачень щодо купівлі «псевдошвидких допомог» та нецільового використання кіотських грошей, Андреєв видав «нагора» чимало цікавих деталей. Скажімо, стенограму із засідання колишнього уряду, коли Юлія Тимошенко заявляла колегам: «Якщо ми будемо чітко виконувати всі норми закону, то нікуди не рушимо». Або її запевнення, що на кіотські гроші закуплять нові паливні насоси. «Цікаво, чи хоча би один насос купили?» — уїдливо мовив Андреєв. Цікаво, що наклейки на машини швидкої допомоги «Програма діяльності уряду Тимошенко» закуповували аж у Чехії. Ну і натяком прозвучала фраза, що один iз наближених до Тимошенко діячів купив у Криму приміщення за 200 тис. гривень, а потім продав його Пенсійному фонду — за 24 мільйони. «Непогана рентабельність, — прокоментував голова фінінспекції. — А ще 458 млн. гривень перерахували фірмі «Бабусині рецепти», яка через три дні припинила існування».

— На бабусині рецепти 458 мільйонів?!! — аж стукнув кулаком по столу Азаров. — Звичайно, без участі тодішнього Прем’єра цього відбутися не могло.

На один мільярд гривень «загнали» наліво авіаційної техніки керівники Державної авіаційної компанії. Але найцікавіше почалося, коли Петро Андреєв, як і просив його Прем’єр, увійшов у раж і почав називати, щоправда, досить обережно, гріхи нинішньої влади. Є претензії до підприємства «Укрспецекспорт», очільника якого нещодавно підвищили у посаді. Загальна сума зловживань — 800 млн. гривень. Розлютився Азаров на екс­президента вугільної промисловості, який не тільки покривав відомі всій країні тіньові схеми з «чорним золотом», а й не пускав на деякі шахти контролерів iз відомства Андреєва. Прем’єр натякнув, що за старі гріхи його можуть і притягнути.

А сам головний ревізор прагне вивести на чисту воду міністра екології та природних ресурсів, одного з найвпливовіших членів команди «регіоналів» Миколу Злочевського. «Якщо він не вживе заходів щодо своїх підлеглих, то уряд вживе заходів щодо нього самого», — пообіцяв на брифінгу Андреєв. Та найгучнішим звинуваченням представникові владної команди стали гріхи дер­жавного підприємства «Педагогічна книга», яке підпорядковується одіозному Дмитрові Табачнику. Збитки для держави внаслідок псевдотендерів — 2,7 мільйона гривень.

— Це ж твої там, Дмитре Володимировичу? Тож наведи порядок! — грізно мовив Азаров і, вирішивши, що із самовикриттями на сьогодні досить, порадив Андреєву закінчувати свій виступ.

 

А ТИМ ЧАСОМ

8 тис. грн. — за квадратний метр житла у Києві?

Влада планує до середини нинішнього року активізувати будівельний сектор — єдину галузь економіки, яка, за їхніми підрахунками, досі перебуває у стагнації. Забудовники пообіцяли урядовцям на період виходу з кризи обмежитися п’ятивідсотковою рентабельністю, відтак середня вартість готового житла у столиці має становити 8 тисяч гривень за квадратний метр. «Відновлення іпотечного кредитування сприятиме зниженню цін на житло, чого можна очікувати вже у 2012 році, — сказав віцепрем’єр Сергій Тігіпко, пообіцявши, що уряд збільшить пропозицію на ринку житла. Сприяти процесу має і ухвалений минулого тижня закон про регулювання містобудівної діяльності. «За розрахунками законодавця, строк проходження усієї процедури від вибору земельної ділянки має скоротитися до двох місяців, — відзначає керуючий партнер компанії  «Aрцінгер» Тімур Бондарєв. — Також удосконалено порядок розробки та затвердження містобудівної документації». Нововведення, за задумом урядовців, мають стимулювати головного інвестора держави — її громадян, якi знову понесуть гроші будівельникам.