«Розминка» перед Соборністю

18.01.2011

Учора зранку близько півтори сотні підприємців та прихильників низки партій («Нашої України», «Батьківщини», Європейської партії) пікетували адміністрацію Президента з вимогою припинити політичні репресії. Активісти вимагають випустити з–за ґрат ув’язнених, яких обвинувачують у псуванні комунального майна під час листопадових маніфестацій.

Один із організаторів акції, координатор «податкового Майдану» Олександр Данилюк заявив, що за пошкодження гранітної плитки на головній площі столиці слід притягувати до відповідальності не лише учасників податкового страйку, а й прихильників Партії регіонів. Як аргумент пан Данилюк продемонстрував фотографію з численними наметами «синіх», що стояли на майдані у 2007 році.

Данилюк — координатор руху «Спільна справа» — повідомив, що учасники акції вимагають від влади припинити переслідування представників організації «Тризуб», а також не допускати безпідставних перевірок представників малого бізнесу з вилученням у них майна.

Наприкінці пікету Олександр Данилюк закликав прийти 22 січня о 10.00 на Софійську площу, щоб разом із представниками політичних сил відсвяткувати День соборності. Це має бути масова опозиційна акція проти політики чинної влади.

Однак схоже на те, що на політичний мітинг вийде лише одне крило активістів «Майдану–2». Адже Володимир Дорош, представник Національної координаційної ради підприємців України (яка, за словами її представників, об’єднала 70% учасників «податкового Майдану»), заявив, що рада не братиме участі у виступі 22 січня. «Ми поза політикою. Торік ми так само боролися з Тимошенко і її регулюванням бізнесу. Ми не хочемо, аби підприємці були розмінною монетою чи гарматним м’ясом. Ми проти, аби на підприємцях заробляли свої бали будь–які політики», — сказав журналістам пан Дорош.

Сава МАКСИМЧУК

 

ПРИГОТУВАННЯ

Міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов, виступаючи у п’ятницю у Верховній Раді, повідомив, що має інформацію, ніби на 22 січня «плануються акції протесту, планується кровопролиття в місті Києві. Кажуть, що ми готові до того, щоб створити акцію, де всьому світу показати, що коїться в Україні».

«Я вас попереджаю: ми всі ці факти задокументуємо. Сил і засобів вистачить. І потім кожен, хто це робив, відповідатиме перед законом», — налякав опозицію Могильов.