«Соціальна мережа» «зафрендила» чотири «Золоті глобуси»

18.01.2011

У ніч iз неділі на понеділок у Лос–Анджелесі відбулася 68–ма щорічна церемонія вручення «Золотих глобусів», других за престижністю після «Оскарів» кінематографічних нагород США. Переможців визначають приблизно 90 авторитетних кінокритиків iз різних країн світу, які акредитовані в Голлівуді. На відміну від «Оскарів», міжнародні кінокритики поділяють усю кінопродукцію минулого року на три великі підгрупи (драматичні фільми, комедії та мюзикли і телевізійні фільми та серіали), найбільш вагомими вважаються нагороди в жанрі драми.

Безперечним лідером цьогорічної церемонії стала драматична стрічка кінорежисера Девіда Фінчера «Соціальна мережа», в якій переповідається реальна історія створення соціальної інтернет–мережі «Фейсбук». Стрічка відзначена чотирма «Золотими глобусами»: перемогла в категорії «найкращий драматичний фільм року», її постановник Девід Фінчер визнаний найкращим режисером, вирізнені також сценарій та музичний супровід фільму. Великі надії покладалися на драму «Чорний лебідь», але вони скінчилися розчаруванням: єдиний трофей дістався виконавиці головної ролі Наталі Портман, яка перемогла в категорії «найкраща драматична акторка року». Також не виправдав покладених на нього сподівань британський біографічний фільм «Король говорить» — лише один «Золотий глобус» виконавцю головної ролі британського монарха Георга VI — Коліну Ферту, якого визнали найкращим драматичним актором.

Найкращим закордонним (неангломовним) фільмом визнано роботу датських кінематографістів «У найкращому світі», яка на українських екранах демонструватиметься під назвою «Помста». Спеціальна нагорода за життєвий внесок у мистецтво кіно дісталася славетному 67–річному американському актору Роберту Де Ніро.

Найкращим телесеріалом 2010 року визнано «Підпільну імперію» у постановці Теренса Уїнтера, продюсером якого виступив славетний кінорежисер Мартін Скорсезе. Події серіалу розгортаються в 20–ті — на початку 30–х років минулого століття в добу «сухого закону» та розквіту на його тлі італійської мафії. Виконавці головних ролей Стів Бушемі та Кейт Сагал визнані найнайкращими телевізійними актором та акторкою. В жанрі комедії чи мюзиклу перемогла стрічка «З хлопцями все в порядку», а виконавиця головної ролі Аннетте Бенінг здобула статуетку «Золотого глобуса» як найкраща комедійна акторка. Найкращим комедійним актором визнано Пола Джаматті за роль у фільмі «Версія Берні». Найкращим повнометражним анімаційним фільмом визнано «Іграшкову історію–3».

Зазвичай, до 50 відсотків відзначених «Золотими глобусами» робіт, режисерів та акторів потім отримують «Оскари». Номінанти на «Оскар» будуть названі 25 січня, а сама церемонія вшанування лауреатів відбудеться в Лос–Анджелесі 27 лютого.