Хотіли Пшонку, та не наситилися

13.01.2011

Учора у Верховній Раді заслуховували інформацію Генеральної прокуратури щодо кримінальних справ, порушених проти посадовців уряду Юлії Тимошенко і її самої. Замість Віктора Пшонки в парламент прийшов його заступник Євген Блажівський. Пан Пшонка вже вдруге проігнорував виклик депутатів, бо в цей час нібито перебував у відпустці. «Це величезна неповага не тільки до кожного народного депутата, а й до вищого законодавчого органу в цілому», — прокоментував поведінку Генерального бютівець Сергій Сас.

Блажівський розчарував опозицію не лише своїм статусом, а й промовою. Зокрема, відповідаючи на питання про надміру жорстокі запобіжні заходи щодо обвинувачених — арешти, заступник Генпрокурора заявив, що це вирішує не його парафія. «Суд приймає рішення в кожному індивідуальному випадку, аргументує його», — зазначив Блажівський. При цьому він вважає, що взяття під варту доречне з огляду на «важкість і суспільну небезпеку вчинених злочинів, заподіяння державі матеріальної шкоди у великому розмірі, намірів вплинути на свідків та органів досудового слідства».

Пан Блажівський розповів депутатам, що умови ув’язнення обвинувачених «відповідають вимогам законодавства». Зокрема, екс–міністра внутрішніх справ Юрія Луценка утримують у камері для осіб, «які потребують додаткових заходів безпеки». «Інформація щодо тримання Луценка під постійним відео­наглядом у секторі, де перебувають засуджені до довічного позбавлення волі, не відповідає дійсності», — зазначив заступник Пшонки. Відповідаючи на питання «регіонала» Ярослава Сухого про те, чи порушені справи буде доведено до фіналу, доповідач пообіцяв: «У прокуратури вистачить сил, уміння довести кримінальні справи до розгляду в суді».

А щоб опозицiя не розслаблялася, Євген Блажівський заявив про те, що ГПУ ще виявила нецільове використання 3 млн. грн. стабілізаційного фонду. Матеріали справи перебувають на перевірці в СБУ, а 3 мільйони, використані попереднім урядом «не за призначенням, фактично, через тіньові структури», — це лише один із доведених епізодів. «Також порушено десятки кримінальних справ щодо незаконного повернення податку на додану вартість», — повідомив заступник Генпрокурора. n

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Слідчий в особливо важливих справах ГПУ Сергій Войченко не дав дозволу депутатам від «НУНС» Юрію Гримчаку та Олесеві Донію відвідати у Лук’янівському СІЗО свого колегу Юрія Луценка. Як повідомляє прес–служба «Народної самооборони», слідчий пояснив заборону тим, що, відповідно до Конституції, «парламентський контроль за додержанням конституційних прав і свобод людини та громадянина здійснює уповноважений Верховної Ради з прав людини», «така перевірка умов утримання Луценка під вартою була здійснена 28 грудня, скарг від обвинуваченого не надійшло».

Занести Луценкові в Лук’янівське СІЗО книжки українських письменників закликав учасник акції «Україна без Кучми» Микола Ляхович, свого часу засуджений за участь у подіях 9 березня 2001 року. Майже 10 років тому книжки на Лук’янівку Ляховичу та ще 17 унсовцям приносив якраз Юрій Луценко, який зараз сам перебуває за ґратами.