У небі — електроліт

12.01.2011

Одинадцятикласник iз міста Умань Ярослав Троян, вихованець станції юних техніків, розробив унікальний електроліт. Ця безпілотна авіамодель вагою всього один кілограм стане справжнім помічником у роботі пожежників, рятувальників, «даішників». Оскільки завдяки встановленій на електроліті відеокамері та передавачу оператор через ноутбук може моніторити ситуацію на території в радіусі 40 кілометрів. Хоч у лісах, хоч на шляхах.

«На замовлення Міністерства з надзвичайних ситуацій ми вже виготовили такий електроліт. Надійшли заявки і від військових та ДАІ», — розповідає «УМ» директор станції юних техніків Умані Леонід Мартинюк. За його словами, на станції діє 69 гуртків, і талановитих школярів тут чимало, як і випускників — тільки в Київському політесі навчається близько десяти вихованців станції. А в останні п’ять років серед позашкільних навчальних закладів Черкащини станція юних техніків Умані традиційно займає перше місце. Лише торік 44 вихованці станції стали призерами різноманітних конкурсів, а 62 роботи були відправлені на виставку космічних фантазій.

«Наші учні можуть похвалитися різноманітними своїми розробками. Приміром, Павло Щербак розробив прилад для лікування людей, уражених паразитами — там працює генератор певної частоти, який знищує паразитів», — додає Ларіон Кияновський, керівник гуртка юних конструкторів приладів радіоелектроніки. Серед цікавих розробок своїх вихованців він називає цілу низку винаходів, зокрема, прилад, який фіксує токсичність викидів у повітря, прилад, який визначає вологість та інші параметри хлібобулочних виробів, пристрiй для безруйнівного контролю якості сталі, пристрiй, який вимірює вмiст хлору, мінералізацію та мутність води, що важливо, наприклад, у басейнах. Тільки в цьому гуртку за свої досягнення діти мають 83 всеукраїнських дипломи та 8 міжнародних. Одного з випускників станції — нинішнього київського студента Влада Цигоду — навіть запросили на навчання до Швеції.