Пісня на два голоси

12.01.2011

За підсумками візиту в Україну комісара ЄС із питань розширення європейської політики добросусідства Штефана Фюле можна було б зробити висновок, що зустрічався він із представниками двох різних держав. Адже Президент Віктор Янукович учора зранку під час переговорів із паном Фюле заявив: поглиблюючи співпрацю з Євросоюзом, «Україна досягла вагомих результатів на шляху утвердження свободи і демократії, належного рівня розвитку та проведення дієвих реформ» (цитата з повідомлення президентської прес–служби). А по обіді лідерка БЮТ Юлія Тимошенко на іншій зустрічі з єврокомісаром скаржилася на утиски демократії та відзначала: «Нас хвилює, щоб той час, коли ми перебуваємо в опозиції, не був втраченим для справжньої європейської інтеграції України».

Що про це думає сам інспектор із Брюсселя? А він таки «занепокоєний негативними тенденціями, які свідчать про певне згортання демократії в Україні». Принаймні так його слова, сказані на зустрічі з головою Комітету Верховної Ради з питань європейської інтеграції, лідером Народного руху України Борисом Тарасюком, передає прес–служба НРУ. У розмові з Тимошенко єврокомісар також наголосив на неприпустимості вибіркового застосування правосуддя стосовно політичних опонентів та висловив стурбованість у зв’язку зі зростанням тиску на громадянське суспільство, погіршенням ситуації у медіапросторі, суттєвим звуженням політичного плюралізму.

Дивно, але влада за підсумками перемовин із гером Фюле не робить висновків про зауваження Європи на свою адресу. «Дуже чудово, що практично перша зустріч у новому році на міжнародному рівні відбулася із представником Європейської комісії», — тішиться Янукович, висловлюючи надію, що «поточні відносини Україна–ЄС принесуть довгоочікувані завершення переговорів щодо укладання угоди про асоціацію та створення зони вільної торгівлі». За словами Президента, у 2010 році він на європейському напрямку зробив багато, аби «налаштуватися на послідовну роботу, яка має на меті підняти і об’єднати країну, утвердити свободу і демократію, навести лад в економіці, підняти її на належний рівень розвинутих країн». Віктор Федорович запевнив єврокомісара, що сьогодні реформи в Україні — «реальність, а не декларації намірів». Тож Янукович гостинно чекатиме нових високих гостей із Брюсселя. Зокрема, у квітні на саміті з безпечного використання ядерної енергії та з нагоди 25–х роковин Чорнобильської катастрофи вітатиме президента Єврокомісії Жозе Мануеля Баррозу.