Виклик із кислою міною

12.01.2011

Учора у Верховній Раді шукали міну. Близько 14:00 всіх журналістів попросили покинути будівлю парламенту, спершу не пояснюючи підстав. Слідчо–оперативна група МВС завершила перевірку о четвертій — ще до початку вечірнього засідання. Вибухівку не знайшли, провели перевірку всіх приміщень парламенту.

А сьогодні у Верховній Раді чекатимуть Генерального прокурора. Від Віктора Пшонки сподіваються почути детальну розповідь про кримінальні справи, порушені щодо відомих політиків та посадовців уряду Юлії Тимошенко. Вчора до обіду парламент проголосував за те, щоб представники з Різницької надали інформацію про розслідування скандальних справ. Проте невідомо, чи звітувати прийде саме Генпрокурор, як того вимагає опозиція. Адже депутатам із більшості вдалося прописати у постанові обтічне формулювання про те, що у ВР слухатиметься «інформація Генпрокуратури».

 

Дебати про формулювання

Парламентське засідання почалося з виступів опозиційних фракцій. Вони висловили обурення переслідуваннями, які посилилися в Україні. БЮТ–«Батьківщина» і «НУНС» заявили, що висувають спільну вимогу — заслуховування Генерального прокурора та Уповноваженого ВР з прав людини. «Ми прекрасно розуміємо, у чому мета подібних дій влади. Мета — залякати опозицію і суспільство, паралізувати суспільну волю до протесту і до спротиву цій владі, — заявив від фракції «НУНС» Тарас Стецьків. — Якщо Партія регіонів відмовиться від публічного обговорення політичних репресій проти опозиції, це засвідчить перед усім світом: влада відверто нехтує закон та принципи демократії».

«Регіони» усвідомлювали, що їм не слід уникати цього питання. Тому вирішили «очолити процес» і зареєстрували в парламенті альтернативну постанову. Різницю видно вже з назви. БЮТівець Андрій Павловський пропонував до заслуховування інформації «з приводу політичних переслідувань представників опозиційних партій та окремих колишніх високопосадовців», а коаліціянти Олександр Єфремов та Ігор Шаров — про «порушення кримінальних справ та взяття під варту окремих осіб». «Якщо ми хочемо справді вислухати спеціалістів, які ведуть цей напрям, і з’ясувати їхню точку зору про процеси, які там відбуваються, то не треба передчасно давати політичні оцінки», — заявив із трибуни «регіонал» Олександр Єфремов.

Проект опозиції із викликом конкретно Генпрокурора набрав лише 162 голоси. Перед голосуванням за постанову коаліції голова фракції БЮТ Іван Кириленко заявив, що меншість проголосує за проект Єфремова–Шарова із м’якшою назвою, якщо Володимир Литвин усе–таки викличе в парламент Пшонку. Відтак за документ проголосувало 408 нардепи — рідкісна одностайність у нинішній ВР.

«Хай записуються на прийом!»

Автор опозиційного проекту Андрій Павловський зазначив у коментарі «УМ», що постанова «задовольняє опозицію, але мінімально». «У моєму проекті речі називалися своїми іменами: ми хотіли заслухати інформацію про політичні переслідування та останні арешти. Ми вражені арештами Луценка, Корнійчука, Філіпчука, які, до речі, є лідерами опозиційних партій, а це вже прямо вказує, що там, що б не казали, є політична основа. Окрім того, ми обурені тим, що переслідування набули масового характеру. На допити викликають уже й учасників акцій проти Податкового кодексу. Їх звинувачують у «тротуарному тероризмі» — пошкодженні плит на майдані Незалежності. Навіть у часи найбільшого протистояння з режимом Кучми «силовики» не вдавалися до такого цинізму!» Павловський вважає, що «регіонали» злякалися виразу «політичні переслідування». «У СРСР теж не було політв’язнів — вони проходили за кримінальними справами. Ми повертаємося в ті часи», — обурюється БЮТівець.

Андрій Павловський вважає, що звітувати у ВР має саме Віктор Пшонка: «Президент і його кум–Генпрокурор — ось у кого треба питати».

Водночас «регіонали» вважають, що опозиція «занадто розмріялася». «Можна багато на чому наполягати. Інша справа, що є реальні потреби, а є забаганки: комусь щось примарилось і так далі, — зазначив у коментарі «УМ» «регіонал» Владислав Лук’янов. — Той, кому хочеться почути Генерального прокурора, нехай записується до нього на особистий прийом».