У новий рік — із новими протестами

11.01.2011
У новий рік — із новими протестами

Так підприємці йшли з Майдану 8 грудня. (Фото Рейтер.)

Наступного понеділка під стінами адміністрації Президента відбудеться маніфестація на захист активістів «Майдану–2». Організатори й учасники осінньо–зимового виступу підприємців — ще одна мішень репресій силовиків Януковича. Правоохоронці закидають «майданівцям» пошкодження державного майна (під час встановлення наметів буцімто побили гранітні плити) та незаконне перекриття вулиць.

«Ми вимагатимемо закрити всі ці кримінальні справи, і щоб усіх, хто зараз в ізоляторі, відпустили, — заявив організатор акції, лідер громадського руху «Спільна справа» Олександр Данилюк. — Ми не залишатимемо це так просто, ми будемо вимагати припинення переслідування». Акцію заплановано на 17 січня — в понеділок, улюблений день підприємців для мітингування (у перший день тижня на ринках — вихідний).

Кримінальні справи порушено щодо восьми осіб. За даними організації «Спільна справа», двоє з них перебувають у СІЗО. Водночас міліція повідомляє про те, що під вартою перебуває одна особа — Ігор Гаркавенко. Це дуже неоднозначна особа, екстреміст, який відбував покарання за підпал будівель проукраїнських організацій у Харкові. Однак навіть дехто з українських патріотів наголошує: потрібно боротися за звільнення Гаркавенка, адже так можуть ув’язнити будь–кого, хто проходитиме повз мітинг (а Ігор якраз не належав до заколотників «Майдану–2»).

Однією з останніх жертв слідства став Олег Ахтирський, який, за словами Данилюка, був комендантом наметового містечка. Днями з Олега взяли підписку про невиїзд. «Ми вважаємо такі обвинувачення нічим не обґрунтованими, сприймаємо їх лише як підставу для репресій активістів «Майдану–2» та інструмент залякування і деморалізації активної частини суспільства», — заявила «Спільна справа», де Ахтирський — один із лідерів.

До акції протесту, анонсованої на 17 січня, можуть приєднатися й інші середовища, які брали участь у листопадових маніфестаціях. Зокрема, на захист затриманих активістів стала національна координаційна рада підприємців. «Ми заявляємо про неприпустимість переслідувань. Це надумані приводи, — сказав у коментарі «УМ» речник коордради Володимир Дорош. — Коли ми перебували на Майдані, я не бачив жодних пошкоджень на плитах. Учасники акцій не псували комунального майна. Розтяжки для наметів трималися на кутниках, забитих між плитами. Не виключаю, що граніт пошкодили вже тоді, коли зносили містечко».

За словами Дороша, рішення про участь у акціях буде ухвалене найближчими днями.

 

РОЗРАХУНКИ

 

Останніми днями в інтернеті набули значного поширення фотографії з акцій протесту, які влаштовувались Партією регіонів на майдані Незалежності у 2007 році. На знiмках чітко видно, що «регіонали» вбили в граніт багато кілків для наметiв. Тобто «сині» теж мали б відповідати за пошкодження комунального майна. Але кримінальних справ не порушували, нікого, здається, не штрафували.

Окрім того, користувач «Живого журналу» з ніком Wetally здійснив простий розрахунок вартості нібито пошкодженої в листопадi–груднi гранітної плитки. Міліція повідомила, що на майданi було ввігнано 130 прутів. За розрахунками виходить, нiби кожен кілок пошкодив аж 2 квадратні метри плитки й «коштує» 1607 грн. 58 коп.!