Ярмо під новорічну ялинку

06.01.2011
Ярмо під новорічну ялинку

На Соборній площі Черкас, поруч iз «губернаторською» ялинкою, з’явилася символічна шибениця. Так черкаські «праві» — обласні осередки УНП та громадської організації «Воля» — протестували проти стрімкого підвищення комунальних тарифів для жителів обласного центру. «Це у нас попереджувальна акція. Окрім шибениці, ми встановили ще й ярмо, як символ того, куди загнала народ теперішня влада. Бо народу тепер або в зашморг треба лізти, або відправляти на ешафот Партію регіонів», — розповідає «УМ» очільник Черкаської обласної організації УНП Леонід Даценко.

За його словами, у Черкаській міській раді вільні демократи на чолі з переобраним мером Сергієм Одаричем та Партією регіонів утворили більшість і підклали черкащанам під ялинку новорічний сюрприз, пообіцявши з 1 січня удвічі збільшити квартплату та на 50 відсотків підняти тарифи на тепло й гарячу воду. Хоча черкаський мер ще торік, коли ініціював реорганізацію міських ремонтно–експлуатаційних управлінь у служби утримання будинків, хвалився, що це дасть значну економію і навіть дозволить знизити для населення ті самі тарифи на 5—7 відсотків. У результаті ремонтно–експлуатаційні управління розігнали, служби утримання будинків створили, а тарифи полізли вгору. Замість теперішніх 1,85 гривнi за один квадратний метр (схожі розцінки нині лише у столиці, де середня зарплата, на відміну від черкаських 1900 грн. становить 3500 грн.) з нового року черкащани повинні будуть платити в середньому по 3,20 гривнi.

«За трикімнатну квартиру ми віддаємо 189 гривень квартплати, а з 1 лютого ця цифра зросте до 320 гривень. Минулого місяця за опалення та гарячу воду виклали майже 460 гривень, а якщо збільшать тарифи, як обіцяють, ми просто не знаємо, як будемо викручуватися. А ще ж за холодну воду, водовідведення, газ, електрику треба платити. І що залишиться на харчі та одяг?» — обурюється черкащанка Галина Коваленко та обіцяє підтримувати антитарифні протестні акції.     

Під час акції «праві» пропонували черкащанам підписувати спеціально віддруковані листи до Міжнародного валютного фонду, в якому чорним по білому люди обіцяли, що знімають із себе відповідальність віддавати борги, взяті владою невідомо для чого. Усі ці листи будуть відправлені на адресу МВФ. «Свої протести ми не зупиняємо. Вже у Різдвяні свята плануємо організувати опозиційний вертеп, на якому звучатимуть щедрівки та колядки на цю ж тему», — підсумовує Леонід Даценко.